Грипният вирус може да се разпространи дори само с дишане, без кихане и кашляне (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 януари 2018 в 07:00 7102 0

Кредит James Gathany/CDC

Ако просто се отдръпнете назад, когато някой се изкашля, не е задължително това да ви предпази от грип - трябва и да стоите на разстояние, когато просто диша някой болен човек наблизо. Причината е, че вирусът може да се разпространява дори само чрез дишане, потвърди ново проучване, цитирано от МedicalХpress.

Хората често смятат, че може да се хване грип от малките капчици, които излизат от устата на кашлящ заразен човек или чрез докосване на замърсени повърхности.

В изследването, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences (bioRxiv), учените са намерили големи количества от инфекциозния вирус на грипа в издишвания дъх на болни от грип хора, което подчертава значението на "въздуха" за разпространението на болестта.

"Хората с грип отделят заразни аерозоли (малки капчици, които остават суспендирани във въздуха в продължение на дълъг период от време), дори когато не  кашлят, особено по време на първите дни на заболяването. Така че, когато някой се окаже с грип, трябва да се прибере вкъщи и да не остава на работното си място и да заразява други хора", обясни д-р Милтън, професор по хигиена на околната среда в Университета на Мериленд, Факултет по обществено здраве и водещ изследовател на това проучването.

"Резултатите от изследването показват, че поддържането на повърхностите чисти, измиването на ръцете и избягването на хора, които кашлят, не осигурява пълна защита от грип", заяви съавторът на проучването Шерил Ерман (Sheryl Ehrman), декан на Колежа по инженерство към Университета на Сан Хосе, цитирана от Live Science.

Д-р Милтън и неговия изследователски екип улавят и идентифицират грипния вирус в издишания въздух на 142 участника с потвърдени случаи на грип от първия, втория и третия ден от заболяването.

Участниците седят в машина, която може да открие грипните вируси в дъха им. Машината, наречена "Gesundheit II human source bioaerosol sampler", се състои от голямо устройство с конусовидна форма, което участниците да поставят на главата си. Участниците бяха помолени да дишат, говорят, кашлят и кихат естествено по време на 30-минутен сеанс в машината.

Участник в проучване седи в машината Gesundheit II, която се използва за улавяне и анализ на грипния вирус в издишания въздух в Университета на Мериленд, Факултет по обществено здраве. Източник: University of Maryland

Изследователите откриват, че кашлицата не е необходима, за да могат болните участници да изхвърлят заразни аерозоли. 

Изненадващо, 11 (48%) от 23-те аерозолни проби, получени без кашлица, има откриваема вирусна РНК и 8 от 11-те (около 35 процента) съдържат инфекциозния вирус

Освен това в пробите с кихане не са наблюдавани по-голям брой копия на вирусната РНК в грубите или фините аерозоли, което предполага, че кихането не дава важен принос за разпространението на грипния вирус.

Според авторите констатациите могат да бъдат използвани за подобряване на математическите модели за риска от предаване на грипа по въздуха от хора със симптоматично заболяване и да се разработят по-ефективни мерки за намаляване на въздействието на грипните епидемии и пандемии. Подобренията могат да включват въвеждането на вентилационни системи за намаляване на риска от разпространението на заболяванията в офиси, училищни класни стаи и вагони, например. В същото време, всички можем да се вслушаме в съвета да си останем вкъщи, ако е възможно, в началото на разболяването, за да се предотврати разпространението на вируса на грипа. И, да се ваксинираме - това не е перфектната защита, но предотвратява значително тежестта на заболяването.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !