Химическата кастрация: За и против

НаукаOFFNews Последна промяна на 19 август 2019 в 09:44 16635 1

Кредит akipress.com

Наскоро се появиха призиви от някои политици за въвеждане на практиката на химическата кастрация като наказание за сексуални престъпления.

Какво представлява химическа кастрация?

Химическата кастрация има за цел понижаване на сексуалното желание и либидо като потисне функцията на половите жлези чрез инжектиране на лекарства. Минималната терапия се прилага от три до пет години.

По същество химическата кастрация е вид хормонална терапия, независимо дали намалява либидото и сексуалната активност, за лечение на рак или по други начин. За разлика от хирургическата кастрация, където жлезите се отстраняват чрез изрязване от тялото, химическото кастриране не премахва органите, нито пък е форма на перманентна стерилизация.

"Химичната кастрация вече не е ефективна, след като се преустанови поддържането ѝ", според NCBI

Химичното кастриране обикновено е обратимо при преустановяване на третирането, въпреки че понякога се появяват и сериозни странични ефекти. Могат да се наблюдават трайни ефекти в химията на организма като загуба на костна плътност, увеличаваща се с продължителността на употребата на антиандрогенни лекарства.

Как действа

Химическата кастрация се прилага в медицината основно като хормонално лечение за метастазирал рак на простатата, тъй като този рак често е чувствителен към андрогени (мъжки полови хормони) и се нуждае от андрогените, за да нараства и блокирането на андрогените или химически, или до преди няколко години чрез хирургическа кастрация е начин да се спре прогресията на рака на простатата.

Употребата на тези лекарства води до по-малко сексуален интерес (либидо) и химическата кастрация е изтъквана като начин да се предотврати осъдените педофили да посегнат отново на деца.

Медицинската процедура е изпробвана в Швеция, Дания и Канада, като се съобщава, че може да намали рецидивизма за сексуалните престъпници от 50% на 5%. По очевидни причини никога не са правени двойно слепи изпитания. 

Cho Chung-un , "Chemical castration ruling sparks controversy", Asiaone, 5. Jan. 2013,Web, 11 Jan.2013.

Какви препарати се използват за химическата кастрация

Общата цел е да се премести хормоналния баланс от мъжки към женски, но химическата кастрация може да надхвърли това - повече, отколкото се постига чрез премахване на тестисите. Това е така, защото мъжките хормони все още се произвеждат от надбъбречните жлези. Така че един химически кастриран мъж може действително да има по-ниски нива на мъжки хормони, отколкото биологична жена - всъщност да липсват изцяло мъжки хормони в "неговото" тяло.

Леупрорелинът е едно от лекарствата, използвани за терапия на трудна при контролиране сексуална възбуда, натрапчиви сексуални фантазии или импулсивност, садизъм или други "опасни" поведения.

Други лекарства, използвани при химическа кастрация - медроксипрогестерон ацетат, ципротерон ацетат и LHRH - намаляват тестостерона и естрадиола.

Ципротерон ацетатът е орално активен директно действащ антиандроген, като таблетките трябва да се приемат ежедневно, така че трябва пациентът да сътрудничи. 

Медроксипрогестеронът (прогестин, вид женски хормон) се доставя или перорално (през устата) или чрез инжектиране, инжекцията се извършва веднъж на всеки три месеца, така че по-малко зависи от желанието на лицето. Също така се използва като женски обратим хормонален контрацептив.

Друг клас по-нови, много по-скъпи, но по-силно действащи лекарства са инжекционните агонисти, които освобождават хормона гонадотропин (GnRH), те се свързват силно с рецептора на GnRH през първите 10 дни, причинявайки пикове на LH и FSH, но след това поради ниска регулация на рецептора на GnRH, нивата на LH и FSH ще паднат, така че се индуцира хипогонадизъм (много ниски нива на полов хормон).

Инжекциите могат да бъдат формулирани за ежедневна, седмична, месечна или дори тримесечна употреба.

Странични ефекти

При мъжете естрогенът играе важна роля в растежа на скелета, мозъчната функция и сърдечносъдовия процес. Поради тази причина, нежеланите реакции включват остеопороза, сърдечно-съдови заболявания, депресия, горещи вълни и анемия, а също и обезцветяване на устните, намалена телесно окосмяване и мускулна маса.

Рядкост са застрашаващи живота странични ефекти, но освен изброените, може също така да се получи гинекомастия (развитие на по-големи от нормалните за мъже млечни жлези), както се случва при Алън Тюринг.

Известни случаи на химическо кастриране 

През 1953 г., известният британски учен и математик Алън Тюринг попада под ударите на британски закон за непристойно поведение като е обвинен в хомосексуализъм. Като алтернатива на лишаването от свобода му извърши инжектиране на естроген. В резултат на това здравословното състояние на Тюринг се  влошава, развива гинекомастия и затлъстяване, почти не може да се движи и изпада в депресия. В резултат на това умира през 1954 г., а официалната версия е самоубийство. 

През 2018 г. е публикуван материал, който намеква, че известният американски певец Майкъл Джексън като дете е бил химически кастриран чрез ципротерон по настояване на баща му Джо, според неговия лекар Конрад Мъри. 

Последният лекар на певеца прави сензационните твърдения в интервю след смъртта на Джо. Мъри разказва, че бащата е бил "жесток" за Майкъл и неговите братя и сестри през цялото им детство. В клип, публикуван от The Blast, той казва: "Джо Джаксън е един от най-лошите бащи на децата си в историята. По негови думи терапията, поръчана от баща му е, за да избегне мутацията на гласа на Майкъл и да поддържа уникален набор от гласови възможности.

Терапия за сексуални престъпници

Първата употреба на химическа кастрация е през 1944 г., когато се използва диетилстилбестрол с цел понижаване на мъжкия тестостерон. Антипсихотичният агент бенперидол понякога се използва, за да намали сексуалното желание при хора, които показват неправомерно сексуално поведение и може да се приложи чрез инжектиране. Но бенперидолът не повлиява на тестостерона и следователно не е кастриращ агент.

Химическата кастрация често се разглежда като по-лесна алтернатива на доживотното наказание или смъртното наказание, тъй като позволява освобождаването на извършителите на сексуални престъпления, като същевременно намалява или елиминира възможността за повторно нарушение.

През 1981 г. в експеримент 48 мъже с дългогодишно сексуално престъпно поведение приемат медроксипрогестерон ацетат за период от 12 месеца. Четиридесет от тези субекти съобщават, че имат по-рядко сексуални фантазии и по-голям контрол над сексуалния нагон. 

Проучването показва, че тези положителни ефекти продължават след края на прилагането на лекарството без данни за нежелани странични ефекти и препоръчва медроксипрогестерон ацетат като успешен метод за лечение на рецидивисти на сексуални престъпници.

Научна критика 

Лекарствата намаляват желанието за сексуално насилие на извършителя, но могат да бъдат ефективни и най-вече успешни при нарушителите, които искат да променят поведението си и да ги приемат както е предписано, заяви за Guardian Франк Циминг (Frank Zimring), професор по право в Калифорнийския университет в Бъркли и експерт по сексуални престъпления ,

"Химическата кастрация е полурекламен лозунг, полуфантазия," коментира Циминг. "Има химикали, за които се предполага, че ако се поддържа постоянна дозировка, ще намалят сексуалния нагон. Това не е кастрация".

Някои криминолози обясняват очевидно по-ниския рецидив като самоизпълняващо се пророчество при мъжете, които приемат химическата кастрация. Те по-скоро крият доказателствата за повторно извършване на престъпленияте и освобождаването на такива нарушители представлява риск да извършват също толкова нови престъпления като другите.

Някои невролози признават, че тестостеронът играе роля в сексуалната възбуда, но намаляването на сексуалния нагон вероятно няма да намали престъпното сексуално поведение. Тези изследователи твърдят, че може да се създаде "омагьосан кръг" тъй като намаляването на вътрешната стимулация от хормони означава по-високо изискване за външно стимулиране.

Къде и при какви обстоятелства се прилага

Страните, които са въвели в законодателството си възможност за превенция на сексуалните престъпления са: Аржентина, Австралия, Великобритания, Германия, Португалия, Полша, Молдова, Естония, Индия, Индонезия, Израел, Нова Зеландия, Русия, в осем щата на САЩ.

Повечето държави използват това наказание само за повторно престъпление.

Всъщност повечето европейски страни, с изключение на Полша, прилагат химическа кастрация само като доброволна намеса. Финландия, Чешката република и някои щати в САЩ предлагат химическа кастрация като алтернатива на по-дълъг престой в затвора. Във Великобритания химическата кастрация също е доброволна.

В Дания, Германия и Тексас в Съединените щати, тя се предписва само с информирано съгласие от извършителя. Това означава, че медицинските специалисти трябва да предоставят пълната информация за процедурата, както и рисковете и ползите от лечението на извършителя, които имат право да откажат лечение.

В Швеция извършителят на престъплението трябва да е на възраст над 23 години, а в Германия - на 25 години. В Швеция, а също и във Финландия тя се прилага поверително, така че тази информация не може да бъде публично оповестена.

В Индонезия може да се приложи при първо престъпление. Всеки мъжк над 18-годишна възраст, осъден на химическа кастрация, ще му бъде наложено третиране, дори ако това е първото му неправомерно действие.

Индонезия въведе принудителна химическа кастрация за извършителите на сексуално насилие срещу деца. През 2016 г.  австралиецът Робърт Елис (в центъра) бе осъден на 15 години затвор за сексуално малтретиране на момичета в Бали. EPA / Made Nagi

Проблеми с правозащиниците 

Химическата кастрация като наказание възбужда дебат относно баланса между правата на извършителите на сексуално насилие и защитата на жените и децата от сексуално насилие.

По-специално активистите по правата на човека и лекарите се противопоставят на принудителната химическа кастрация. Активист твърди, че принудителната химическа кастрация е унизително наказание и нарушава човешките права на извършителя.

Други твърдят, че кастрацията, когато се използва като алтернативно наказание, е само дотолкова, доколкото правото на извършителя на неприкосновеност на личния живот е гарантирано и няма изтезания или лошо отношение към него или негативно въздействие върху неговото здраве. Също така трябва да има информирано съгласие, така че да не нарушава правата на човека.

Във всеки случай въвеждането на химическа кастрация трябва да се направи с ясно разбиране на проблема.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29215

1

Лопе де Вега

20.08 2019 в 11:33

А хирургическата?