Хората без симптоми разпространяват вируса в повече от половината от случаите, установява нов модел

Констатацията подчертава важността на спазването на насоките за носене на маски и поддържане на социално дистанциране

Ваня Милева Последна промяна на 11 януари 2021 в 00:03 7092 0

Частици от новия коронавирус SARS-CoV-2, в оранжево, изолирани в пациент. Кредит: NIAID/National Institutes of Health

Хората без симптоми предават повече от половината от всички случаи на новия коронавирус според модел, разработен от изследователи от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.

Тези резултати подчертават важността на спазването на препоръките на специалистите: Независимо дали се чувствате зле, носете маска, мийте ръцете си, ограничете контактите си и се тествайте при съмнения. 

59% от разпространението идва от хора без симптоми, според базовия сценарий на модела. Това включва 35% новите случаи на хора, още не са проявили симптоми (предсимптомни), и 24% на хора, които изобщо никога не развиват симптоми.

„Изводът е, че реалното контролиране на пандемията COVID-19 ще изисква контрол и на незабележимата пандемия, разпространявана от хора без симптоми“, подчертава Джей Бътлър (Jay C. Butler), заместник-директор по инфекциозни болести към Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и съавтор на изследването.

Според специалиста трябва да се използват всички налични инструменти, „за да се забави разпространението на SARS-CoV-2 от всички заразни лица, поне докато ваксините не станат широко достъпни.“

Появата на по-заразни варианти, открити за първи път във Великобритания и Южна Африка, а вероятно вече разпространени и в други държави, подчертава значението на тези насоки.

Моделът, публикуван в четвъртък в списанието JAMA Network Open, се съгласува с по-ранните оценки на приноса на асимптомното разпространение на вируса.

Много фактори влияят върху разпространението на коронавируса. Изследователите възприемат един несложен подход - Бътлър го нарича „доста прост математически модел“ - и го използва за оценка на няколко сценария с различен инфекциозен период и различни съотношения на предсимптомни и такива, които никога не развиват симптоми.

Моделът неизменно прогнозира, че асимптоматичното разпространение представлява приблизително половината от предаването на вируса.

„Бях малко изненадан колко добре се задържа [този резултат] при широк спектър от основни предположения“, коментира Бътлър, като например преместване на времето на пиковата заразност от четири дни след заразяването на пет или шест.

Естествено, и резултатите на това изследване има своите опоненти - Мюге Савик (Muge Cevik), експерт по инфекциозни болести в шотландския университет "Сейнт Андрюс", твърди, че някои от предположенията на модела са погрешни. Савик смята, че най-добрата оценка за относителната заразност на хората, които нямат симптоми, спрямо тези, които имат, е 35% според неговия преглед на научната литература, публикувана през септември.

Но авторите на изследването изчисляват, че хората без симптоми са 75 % от заразените. Тази оценка, отбелязва Бътлър, идва от техния собствен анализ на литературата, включително рецензирани изследвания и изследвания - предпринти.

Бътлър заявява, че се надява, че възможността за коригиране на променливите ще помогне за справяне с тези опасения.

Савик също така отбеляза, че проучването не отчита средата, в която се разпространява вирусът.

„Може би асимптоматичното предаване е важно, но може да е много по-важно в домовете за дългосрочните грижи и в домашни условия“, подчертава тя. „Това може да означава, че трябва да направим много по-целенасочени тестове за високорискови популации“, за разлика от масовия скрининг.

Дали ваксините спират предаването на коронавирус все още не е сигурно и не е разгледан такъв сценарий в този модел.

„Данните за въздействието на ваксините върху асимптоматичните инфекции са много ограничени“, коментира Бътлър, въпреки че очаква повече информация през следващите месеци.

Клиничните изпитвания за мРНК ваксините, разрешени през декември, стигнаха до заключението, че ваксинациите са твърдо в състояние да предотвратят симптоматично заболяване. Но тези проучвания не определят дали ваксинираните хора са в състояние да разпространяват патогена.

Ако те са асимптоматични, но също толкова заразни, това ще има значително влияние върху епидемията. Ето защо е толкова важно да се продължат тестовете на хората, особено тези, които са ваксинирани и след това изложени на вируса.

Справка: SARS-CoV-2 Transmission From People Without COVID-19 Symptoms, Michael A. Johansson et al., JAMA Netw Open. 2021;4(1):e2035057. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.35057 

Източник: People without symptoms spread virus in more than half of cases, CDC model finds, Washington Post

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !