Колко често хора без симптоми разпространяват коронавируса? Не е ясно

Ваня Милева Последна промяна на 10 юни 2020 в 12:50 8974 1

Кредит Pxhere

Не изхвърляйте маската си. Хората, които не проявяват симптоми, могат да предават коронавируса на други, въпреки коментарите на висш служител в СЗО, който твърди, че е рядко и не може да причини пандемия.

Това предупреждава статия в Science News от микробиолог и молекулярен генетик.

Спорно е дали хората, които нямат симптоми, са инфекциозни, се заяви на пресконференцията на Световната здравна организация на 8 юни.

„Рядко се случва асимптоматичен индивид действително да предава [вируса]“, отбелязва Мария Ван Керхове (Maria Van Kerkhove), технически ръководител на СЗО за отговор на COVID-19. Служителите на общественото здравеопазване трябва да се съсредоточат върху намирането и изолирането на хора, които имат симптоми, за да спрат пандемията, посочва тя.

Изявленията й за заразяването с коронавирус при липса на симптоми изглежда противоречат на посланията към обществото, подчертаващи необходимостта от маски и физично дистанциране, за да се предотврати несъзнателно разпространение на вируса.

Ван Керхове се отрече от коментара си на брифинг на следващия ден, казвайки, че има предвид малък подбор от изследвания на хора, които никога не проявяват симптоми на COVID-19 и техните контакти.

„Ние знаем, че някои хора без симптоми могат да предават вируса“, ​​признава тя на брифинга от 9 юни. „Това, което трябва да разберем по-добре, е колко хора от населението нямат симптоми. И отделно колко от тези индивиди продължават да предават [вируса] на другите".

Изявлението на СЗО, че безсимптомното предаване е рядко, „не е подкрепено от никакви данни“, коментира Антъни Фаучи, директор на американската правителствена агенция Националния институт по алергии и инфекциозни болести (NIAID).

„Знаем, че има асимптомно предаване…. Това, което не знаем, е степента, в която това се случва. Така че, когато чуем изявления, че това е много рядко, не знаем дали това е факт".

В някои проучвания около половината или повечето от тестваните хора не са имали симптоми по времето, когато са открити, че носят вируса. Някои от тях могат по-късно да се разболяват и не е ясно каква част никога не развива симптоми. Около 20% от извадка от 238 моряци на борда на американския самолетоносач "Теодор Рузвелт", тествани положително за вируса, остават безсимптомно според изследване, публикувано на 9 юни в Morbidity and Mortality Weekly Report.

Сред извадка от 238 служители на борда на американския самолетоносач "Теодор Рузвелт", тествани положително за коронавирус, близо 20 % са асимптомни, съобщава ново проучване. Кредит: Alexander Williams/U.S. Navy

Проучванията показват, че хората може да са заразни, преди да развият симптоми на COVID-19 като треска, загуба на обоняние или вкус и кашлица. Но все още не е ясно в кой момент заразените хора най-вероятно ще предадат вируса на някой друг или за колко дълго. Едно проучване изчислява, че повече от 40% от случаите са били предавани в дните преди появата на симптомите.

Между учените няма спор, че хората са заразни няколко дни преди да започнат симптомите, отбезва Марм Килпатрик (Marm Kilpatrick), изследовател по инфекциозни болести в Калифорнийския университет в Санта Крус. "Никой не се съмнява в това", казва той.

Не по-малко ясно е колко заразни са асимптомните случаи. Тъй като хората без симптоми не знаят, че са заразни, това затруднява да се определи колко често неволно предават вируса на другите. Определянето на истинските асимптомни инфекции също е трудно, защото хората може да не си спомнят дали някой ден са имали хрема или "драскане" в гърлото.

Данните за това какво количество инфекциозни вируси присъстват в носовете на безсимптомните са противоречиви, коментира Килпатрик. Някои проучвания предполагат, че асимптомните индивиди имат толкова вируси, колкото хората, които имат симптоми, докато други изследвания откриват по-малко вируси при хората, които не развиват симптоми.

Необходими са повече данни, преди СЗО или някой друг да може да обяви, че рядко има асимптомно предаване.

„Ето защо това е бедствие за разумните връзки с обществеността“, коментира Килпатрик. Медийното отразяване на изявлението може да е накарало много хора да заключат: „Нямам симптоми, не трябва да нося маска…. Опитваме се да накараме 7 милиарда души на планетата да носят маски, въпреки че [се чувстват] добре, затова неправилното тълкуване [на данни] като това, е супер контрапродуктивно".

Справка: 

D.C. Payne et al. SARS-CoV-2 infections and serologic responses from a sample of U.S. Navy Service Members — USS Theodore Roosevelt. Morbidity and Mortality Weekly Report. Published June 9, 2020. doi: 10.15585/mmwr.mm6923e4.

Източник: 

How often do asymptomatic people spread the coronavirus?, Science News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

10.06 2020 в 15:24

Отново пристрастно. Въртим сучим само и само да убеждавате хората да ходят с парцали на носа. Съвсем логично е когато няма симптоми да няма инфекциозен вирус за предаване. Дори да има изключения те са малко и за кратък период от време - ден или два.