Официално: COVID-19 не е „просто поредният грип“

Ваня Милева Последна промяна на 22 май 2020 в 14:52 14752 1

Кредит Pexels

Вече официално е потвърдено: COVID-19 е по-смъртоносен от сезонния грип.

Това е заключението на ново проучване, ръководено от Университета във Вашингтон, което изчислява смъртността сред хората в САЩ, заразени с SARS-CoV-2, новият коронавирус, който причинява COVID-19. Според публикацията на изследването в списанието Health Affairs, статистическият модел  на авторите установява, че хората, проявили симптоми на COVID-19, имат смъртност от около 1,3 процента. За сравнение, смъртността от сезонния грип е 0,1 процента.

„Инфекцията с COVID-19 е по-смъртоносна от грипа - можем да поставим точка на този дебат“, заяви в прессъобщението на университета Анирбан Басу (Anirban Basu), автор на изследването и професор по здравна икономика от Школата по фармация на Университета във Вашингтон.

Изследователите получават данните си от платформата COVID-19, дарена от Института CHOICE която разглежда процента на инфекции и смъртност от Съединените щати  по окръзи за хора със симптоми. От районите, които съдържат достатъчно надеждни данни (116 окръга в 33 щата), процентът на смъртност при заразяване в САЩ се изчислява на 1,3 процента, като специфичните за градовете проценти варират между 0,5 процента до 3,6 процента.

Дори при положение, че много хора могат да бъдат заразени с COVID-19 и да изпитват само минимални или никакви симптоми, статистиката буди удивление.

Според изследователите консервативната оценка да се заразят до края на тази година 20 процента от населението на САЩ може да доведе до нарастване на броя на смъртните случаи между 350 000 и 1,2 милиона. Те добавят обаче, че тези прогнози подлежат на промяна в зависимост от реакцията на обществените органи на здравеопазването на продължаващата криза. 

„Това е потресаващ брой, който може да бъде съкратен само с разумни мерки за обществено здраве“, заявява професор Басу.

„Общата оценка може да се увеличи или намали в бъдеще, в зависимост от демографските данни на местата на разпространение на инфекцията“.

Това изследване не е първото заключение, че COVID-19 не е „просто поредният грип“. Миналата седмица статия в JAMA Internal Medicine установи, че COVID-19 причинява 20 пъти повече смъртни случаи на седмица в сравнение със сезонния грип дори в най-смъртоносната седмица в среден грипен сезон.

В своя доклад д-р Карлос дел Рио (Carlos del Rio) и д-р Джеръми Фауст (Jeremy Faust) казват, че политици и общественици често правят сравнения между смъртността от  сезонния грип и от SARS-CoV-2, „в опит да омаловажат ефектите от разгръщащата се пандемия“. Те обаче твърдят, че тези сравнения се основават на подвеждащи предположения и на факта, че броят на починалите от грип не се съобщава по същия начин като смъртните случаи от COVID-19. Двете болести трудно могат да се сравняват. 

„Въпреки че властите могат да кажат, че SARS-CoV-2 е „просто още един грип“, това не е вярно“, заключават изследователите. "Нашата крайна надежда е, че резултатите от нашите проучвания могат да помогнат за информиране на местните и национални политики, които ще спасят животи в бъдеще"/

Справка: Estimating The Infection Fatality Rate Among Symptomatic COVID-19 Cases In The United States
Anirban Basu, https://doi.org/10.1377/hlthaff.2020.00455

ИзточникIt's Official: Covid-19 Is Not "Just Another Flu", IFLScience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3013

1

FUBAR

24.05 2020 в 21:25

Официално: Даже и пенсионерите не ви се връзват на глупостите.
Ама като за 50лв/статия.. толкоз.