Рискови фактори за смъртност, разкрити в най-големия анализ на случаи на COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 08 май 2020 в 10:02 13856 1

Най-голямото проучване до момента, анализиращо здравните данни на британската Национална здравна служба (NHS) от 17,4 милиона възрастни във Великобритания между 1 февруари 2020 г. и 25 април 2020 г., даде най-силните доказателства досега за рисковите фактори, свързани с летален изход от COVID-19.

Статията на учени от Оксфордския университет и Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (LSHTM) е публикувана преди партньорска проверка, както при повечето други изследвания на COVID-19. Проучване е по данни от Обединеното Кралство, но то до голяма степен потвърждава вече известните рискови фактори от подобни данни от Китай, Италия, САЩ, но са представени по-прецизни изчисления на вероятността от смърт от COVID-19.

Какви са изводите:

Резултатите потвърждават предишните проучвания, че възрастта е най-значимият рисков фактор като рискът нараства заедно с нарастването на годините. Мъжете са изложени на повишен риск от смърт от COVID-19 като за мъжете е близо два пъти по-висок от този за жените.

В сравнение с белите хора е установено, че хората от азиатски и африкански етнически произход са изложени на по-висок риск от смърт.  Рискът при тъмнокожите е понякога над два пъти по-висок. Изследователите предполагат, че това може да се дължи на по-голямото разпространение на медицински проблеми като сърдечно-съдови заболявания или диабет сред тези общности. Но според авторите "това е само малка част от допълнителния риск. Освен това, хората с беден социален произход също са изложени на по-висок риск от смърт: отново тази констатация не може да бъде обяснена от други рискови фактори. Тук може би играят роля все още неизвестни генетични фактори или може би недостиг на витамин D, който се синтезира по-трудно при тъмнокожите, особено в северна страна като Великобритания.

Интересно е, че отново е установена една трудно обяснима връзка - рискът за пушачите е по-нисък, отколкото при непушачите. В същото време рискът при бившите пушачи е най-висок, въпреки установеното увеличаване на експресията на АСЕ2 при пушачите. А както вече е известно, коронавирусът SARS-CoV-2 използва мембранния рецептор за протеина ACE2 (ангиотензин-конвертиращ ензим), за фиксация и първоначално проникване в клетката на гостоприемника. Освен това е безспорно, че пушенето вреди на белите дробове. 

Ето останалите изводи от проучването (благодарение на Димитър Кръстев):

 • Наднорменото тегло може да повиши риска повече от два пъти, както и хора на по-напреднала възраст и тези с неконтролиран диабет. Установено е, че хората с по-тежка астма са изложени на повишен риск от смърт от COVID-19.
 • Ниският социоикономически статус може да повиши риска до два пъти в рамките на Великобритания.
 • Диабетът повишава риска около два пъти - неконтролираният диабет е двойно по-опасен от контролирания.
 • Рак на тъканите повишава риска около два пъти. Но при хора, които са лекували подобен рак преди повече от пет години, рискът понякога е малко по-малък отколкото при хора, които никога не са имали рак.
 • Хематологичните (на кръвта, костния мозък и лимфните възли) ракови образувания крият един от най-значимите рискове след възрастта: между два и над пет пъти по-висок риск.
 • Рискът от астма е съпоставим с риска при бивши пушачи, като скорошната употреба на орални кортекостероиди повишава този риск.
 • Хроничните респираторни заболявания повишават риска до два пъти.
 • Хроничните сърдечни - два пъти по-малко от респираторните.
 • Хипертонията (високо кръвно налягане) се асоциира с леко занижен риск.
 • Хроничните чернодробни болести повишават риска до два пъти.
 • Инсулт и деменция - също толкова.
 • Други неврологични - до 2-3 пъти.
 • Понижена бъбречна функция - под два пъти.
 • Трансплантиран орган - до над пет пъти (един от най-значимите рискове)
 • Увреден далак - до над два пъти.
 • Ревматоиден артрит / лупус / псориазис - сравними с риска при бивши пушачи и астматици.
 • Друг вид имуносупресия - до над два пъти.

Проучването свързва данни за пациенти, които са хоспитализирани с Covid-19, с данни, съхранявани в записи от първична медицинска помощ, обработени от медицинския софтуер TPP. 

Вече са в ход по-нататъшните анализи, включително изследване на ефектите на специфични лекарства, предписвани рутинно в първичната медицинска помощ. 

СправкаOpenSAFELY: factors associated with COVID-19-related hospital death in the linked electronic health records of 17 million adult NHS patients
The OpenSAFELY Collaborative, medRxiv preprint doi: https://doi.org/10.1101/2020.05.06.20092999.

ИзточникRisk factors for COVID-19 death revealed in world’s largest analysis of patient records to date, OpenSAFELY

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6031

1

mr.robot

09.05 2020 в 00:03

"преди партньорска проверка" Ко речи?!
Може би имате предвид "преди рецензия"...