Коронавирус: Основните танцови стъпки, които всеки може да следва

Ваня Милева Последна промяна на 07 май 2020 в 11:01 14273 0

Спомняте ли си статията "Коронавирус: Единственият начин е да се изолираме днес"? Тя бе публикувана на 12 март, а на следващия ден в българия бе обявено извънредно положение. Линк към нашата статия е поставен под оригиналната и ни бе изпратено в имейл поздравление и покана да обърнем внимание и на сведващите статии на автора.

Сега, когато у нас се отмениха част от противоепидемичните мерки, авторът на първата статия в Medium Томаш Пуейо (Tomas Pueyo) заедно със специалисти, в т.ч. епидемиолози, ни предлага да се научим "как да танцуваме" с коронавируса. Статията е продължение на Coronavirus: The Hammer and the Dance (Коронавирус: Чукът и танцът) - как след като ударим с чука вируса и той остане за няколко седмици под контрол, започва танцът от мерки между връщането към нормалния живот и разпространението на болестта. 

Всяка страна може да следва редица мерки, които са много евтини и могат драстично да намалят епидемията: задължение да се нося маски (може и самоделни), да прилагат физическо дистанциране и хигиена навсякъде и да възпитават обществеността.

Томаш Пуейо показва едно "дълбоко гмуркане във всички възможни мерки", възможност "да ги разберем наистина добре и да решим кои от тях трябва да следваме".

Мерките може да се разделят в 4 групи:

  1. Евтини мерки, които може да са достатъчни за потискане на коронавируса, като маски, физическо дистанциране, тестване, проследяване на контактите, карантина, изолация и други
  2. Донякъде скъпи мерки, които може да са необходими в някои случаи, като забрани за пътуване и ограничения за социални събития
  3. Скъпи мерки, които не винаги могат да се наложат по време на танца, като закриване на училищата и бизнеса.
  4. Медицински капацитет

По време на танца, когато се отслабят мерките за изолация и започне връщането към нормалното, целта е да комбинират мерки, които да върнат толкова нормална икономическа активност, като същевременно поддържат скоростта на предаване на вируса под 1 - за да не се разпространява много - докато не бъдат открити или лекарство, или ваксина.

Най-очевидната от евтините и лесни мерки, която всеки може да приложи и има огромен ефект, е носенето на маски.

Маски

Маските широко е използват в Източна Азия. Към 22 април 2020 г. в 51 държави те са задължителни при някои обществени дейности, включително България. Това е над 25% от всички страни. В други държави не са задължителни, но са препоръчителни.

Но доскоро ни казваха да не носим маски. В момента СЗО все още препоръчва да не носиме маска, ако сме здрави. И в повечето държави все още не са задължителни публично.

България зае колеблива позиция по отношение на задължителното носене на маски. И затова си има обяснение - противоречивото мнение на СЗО, липсата на традиция, съмненията в ползата им и направо съпротивата срещу носенето на маски от обществото, недостигът в началото, а после насищането на пазара с лични предпазни средства. Днес те са задължителни в закрити обществени места.

Защо? Кой е прав?

За да разберем отговора, трябва да знаем:

Как се разпространява коронавирусът

Дихателните инфекции използват устата и носа, за да се разпространят чрез три механизма:

  1. „Капки“: капки течност, които се изхвърлят от устата и дихателните пътища
  2. „Аерозоли“: много малки частици, които се смесват с въздуха и могат да останат там с часове
  3. Повърхности: например, някой се изкашля върху ръката си и използва дръжката на вратата, която някой друг докосва след това

За коронавируса много учени първоначално смятаха, че повечето заразявания стават чрез капчици, когато хората изкашлят и че тези капчици падат бързо на земята, в рамките на няколко секунди от кашлицата и не по-далеч от 2 метра. Ако това беше вярно, това би означавало, че основният начин да се заразим е, ако някой се изкашля в лицето ни или ако докоснеме замърсена повърхност.

Тъй като обикновено никой не кашля в лицето ни, властите твърдят, че е малка ползата от носенето на маска за обикновените хора. Но за здравните работници тя е огромна, защото са подложени на тези капчици през цялото време от пациенти, които са болни и кашлят пред тях, когато ги интубират или в подобни ситуации.

Тъй като имаше недостиг на маски, здравните власти решиха да дадат приоритет на здравните работници и не препоръчваха носенето имот  останалото население.

Но по-правилно бе да се даде приоритет на здравните работници, вместо да се говори: „Те са много по-полезни за здравните работници, така че правилното е да пазите маски за тях“, те твърдяха, че са безполезни - или дори опасни - за обикновените хора. Това подкопа доверието в здравните власти.

Защото започнаха да идват доказателства.

Това видео илюстрира облаците от капчици и как те могат да се движат много по-далеч от 2 метра, без да падат.

Това видео илюстрира изследвания, направени за капчицие, облаци от капчици и как те могат да заразят хората

Изследователите измерват скоростта на изкашлените частици. Дори на метър от устата, капчиците в центъра на изкашляния облак се движат с около метър в секунда (зелено). Тези скорости предполагат, че запазването на разстояние от 2 метра от други хора може да не е достатъчно, за да се предотврати разпространението на вируса при кашлица.

Очевидно при кашляне или кихане капчиците могат да се пренесат много по-далеч от 2 метра и те не падат толкова бързо на земята. Някои падат, но много остават в облака капчици.

Източник: скрийншот от един от предишните видеоклипове, показващ облак от капчици

Тогава бе открито, че дори не е нужна кашлица. Пеенето може да е достатъчно. В хор от 60 души в щата Вашингтон, 45 членове се заразиха. Дори и говоренето е достатъчно:

Или просто с дишане!

Това прави маските много важни. Маската може да спре заразените хора да отделят капчици, а здравите хора да ги приемат.

Но няма маски! Има глобален недостиг от тях. Малкото, които са налични, са нужни за здравните работници. И какво трябва да се направи?

За щастие, някои изследователи откриха, че няма нужда от професионални маски. Домашните маски също могат да са достатъчно добри.

Забележка: Това е само една мярка дали маските работят или не. Има още много мерки. За много по-задълбочен преглед вижте статията: https://www.preprints.org/manuscript/202004.0203/v1

Тази впечатляваща статия (предпринт) преглежда всички доказателства за това дали маските работят или не. Основният извод е, че работят. Носенето им може да има огромно влияние върху намаляването на скоростта на предаване.

Източник: LaVision

Това е вярно за защитата на здравите хора, но особено важи за заразните: Носенето на маска улавя повечето капчици и също така им пречи да образуват облак, който остава във въздуха, както се вижда в това видео.

Добре, но щом някой вече е болен и си сложи маска, тогава  за съжаление ще е твърде късно.

Връзка към статията. Връзка към оригиналната диаграма.

Проучване от Оксфордския университет, публикувано в Science,  идентифицира как се разпространява коронавирусът от човек на човек. Хоризонталната ос показва дни от първата зараза, а вертикалната ос показва колко други хора са заразени по различни начини в даден ден. Например, на 5-ия ден след заразяването, преносителите заразяват средно близо 0,4 души. Повечето от новозаразените се заразяват директно от хора, които вече имат симптоми или които скоро ще станат такива (т. нар. ​​пресимптомни). При малко от тях това става чрез околната среда (вероятно повърхности), а още по-малко идва от хора, които имат вируса, но никога няма да развият симптоми.

Това показва, че най-често половината инфекции идват от хора, които имат симптоми, но половината идват от хора, които все още не ги имат. Ако само хората със симптоми носят маски, ще се предотврати по-малко от половината инфекции. Ако всички ги носят, може да се предотвратят повечето от тях.

Всички трябва да носят някаква, може и самоделна маска: Можете да заразите други хора, преди да разберете, че сте болни.

Колко можем да намалим R (ефективно число на репродукция или средният брой хора, които един индивид с вирусна инфекция е вероятно да зарази в даден момент) чрез маски?

Много.

Според този модел само 60% от хората, носещи маски, които са с 60% ефективност, биха могли сами по себе си да спрат епидемията.

Това дори не включва другото предимство на маските: предотвратяването от заразяването на хора от повърхности, ако здрави хора ги докосват и пренесат вируса на лицето си.

Ние несъзнателно докосваме лицето си през цялото време. Слагането на маска ни спира да пипаме лицето си, което вероятно намалява замърсяването чрез повърхности като ни спира да докосваме с мръсни ръце очите, носа или устата си.

Затова трябва да носим маска. 

С този тип въздействие, цена и лекота на изпълнение маските са лесно решение. Дори ако доверието в ефективността им бе ниско, те все пак биха били едно лесно решение предвид разходите. Япония не предприе твърде много мерки срещу вируса и въпреки това тя има много по-ниска скорост на предаване, заради масовото носене на маски от страна на обществото. Чехия и Словакия, първите държави, приели задължителното носене на маски на публично място в Европа, имат едни от най-добрите данни за потискането на разпространението на вируса в Европа.

Правителствата в целия свят трябва да направят носенето на маски задължително на публични места. Трябва да има наказания, ако не се носят. Компаниите трябва да го изискват от своите служители. Магазините трябва да го изискват от своите клиенти. Трябва да се променим като общество и да не гледаме на маските като белег на болест или паника, а като белег, че човекът с маска е интелигентен и внимателен към останалата част от обществото.

И ако правителствата не го изискват, гражданите трябва да го направят сами. Чехия успя да направи носенето на маски на публично място от 0% до 100% само за 3 дни. Можем и ние.

Да обобщим какво научихме за маските?

  • Коронавирусът може да се разпространи не само чрез кашлица в рамките на 2 метра, но дори и чрез пеене или говорене, а може да стигне и много по-далеч от 2 метра
  • Повечето хора са заразни, преди дори да знаят, че са болни
  • Носенето на маски предотвратява болните хора да заразят другите, като задържат своите капчици вътре в маската
  • Те също така предпазват здравите хора от заразяване
  • Може 100% от населението да носи маски в рамките на няколко дни
  • Самоделните маски могат да бъдат достатъчно ефективни 
  • Ако по-голямата част от хората носят домашно приготвени маски, които са достатъчно ефективни, тази мярка сама по себе си може да спре епидемията
  • Това е едно от най-евтините неща, които всяка държава - или човек - може да направи
  • Като се имат предвид разходите (почти нищо) и ползата (огромна), мярката е едно безпроблемно и лесно решение.

Физическо дистанциране, хигиена и образование на обществото

Сега, когато знаем, че вирусът се разпространява чрез кашлица, облаци от капчици, повърхности или дори говорене, знаем, че трябва да носим маски. Въпреки това, не всеки може да ги носи или маските може да не са перфектни. Можем да ограничим заразите и по други начини, просто като променим ежедневното си поведение и средата си.

Тъй като повечето инфекции се случват чрез други хора, независимо дали са симптоматични, предсимптомни или безсимптомни, това, което трябва да направим, е да избягваме продължителен, директен, близък контакт с хора в затворени помещения и близък контакт за дълъг период от време. В такава среда на два метра вероятно няма да са достатъчно.

Тази статия на американските Центрове за контрол на заболяванията (CDC) обяснява защо.

Тя показва физическото позиция на различни пациенти с коронавирус, които са били в ресторант по едно и също време в Китай. Те са три различни семейства, но са свързани чрез проследяване на контактите.

Тук А1 беше първият, който проявява симптоми по-късно в същия ден. Този пациент може би е бил единственият заразен в ресторанта, но може да са били и А2, А3 и А4, тъй като развиват симптоми 2–3 дни по-късно. По-късно петима души от две различни маси също са се заразили.

Хората, заразени от другите маси, са били или близки до заразените - които биха могли да ги заразят чрез капчици - или в зрителното поле на този пациент на няколко метра. Заразата там е възможно да е била чрез контакт или облак от капчици, кой знае. Причината за това обаче е най-вероятно от А1 - тъй като този пациент е най-близо до появата на симптомите - но може да е и от други членове на домакинството, макар и по-малко вероятно, тъй като до появата на симптомите им все пак изминават 2-3 дни. Семейство A се припокрива за повече от 1 час с двете семейства B и C.

Изглежда, че това е едно от основните неща, които трябва да се избягват: продължителен, близък контакт в затворена среда.

Какви поуки можем да извлечем от този случай?

Първо, трябва да отдалечим масите в ресторантите и да поддържаме дистанция между хората. Трябва да има най-малко 2 метра между хората - ако е възможно и повече - и трябва да избягваме да говорим дълго време.

Това видео показва как са адаптирани средите в Китай. Например, ресторант използва половината маси като буфер и не позволява на хората да седят и се хранят заедно или хората да седят един пред друг.

Представяне на мерките за социално дистанциране в Нанкин от чуждестранни репортери

Такситата са друг пример за ограничена зона, където контактът може да бъде продължен. Маските и дезинфекцията са очевидна необходимост, но това може да не е достатъчно. Може би трябва да се разделят пътниците от шофьорите на таксито.

Извлечено от предишното видео. Източник: Coronavirus: From 93 infected to 0, what did this Chinese City do to contain the virus?

Фитнес залите са още един пример. Тук са маркирани зоните на пода, за да е сигурно, че хората остават далеч един от друг по време на тренировка и имат всичко необходимо, за да дезинфекцират зоната си. Това разстояние може да не е достатъчно, но дава усещане, че може да работи.

Когато е възможно, трябва да се поставят физически бариери за отделяне на хората. Този Starbucks в Тайван маркира пода, за да стане ясно къде трябва да стоят хората.

Изображението е от илюстративно видео на това, как протича животът в Тайван в момента, включително маски, термометри, училища, дезинфекциращ механизъм в асансьори, станции за миене на ръце и други мерки.

Всички условия за физическа работа трябва да имат сходни мерки: отделяне на хората един от друг колкото е възможно повече, създаване на физически бариери, ако е възможно, добро проветряване и избягване на продължителния контакт между работниците.

За хората, работещи в офис, се прилагат същите типове правила:

  1. Задължителни маски.
  2. Тези, които могат да работят от вкъщи, трябва да го направят. Особено хората, които трябва да използват обществен транспорт, или такива, които са в уязвима група, като възрастни хора или със съпътстващи заболявания.
  3. Навсякъде трябва да има дезинфектанти за ръце, а офисът трябва да се почиства много често.
  4. Да се избягват физическите срещи. Ако трябва да се случат, да се избягва събирането в затворено помещение на твърде много хора и близо един до друг твърде дълго. Срещите от десет човека, които продължават един час, не са добра идея.
  5. По време на работа хората да не са лице срещу лице
  6. Така да се организират входовете и изходите, че да не стават струпвания на хора
  7. Наличие на дезинфектант за ръце в асансьорите или кърпички и кошче за боклук, за да могат хората да натискат бутона на асансьора безопасно
  8. Създаване на физически бариери, където е възможно. Ако хората може да се изкушат да се облегнат на тях, да се направи така, че да е неудобно, и да има табели, които го забраняват.
  9. Когато е възможно, да се организират различни смени за работа.
  10. В столовите трябва да се осигури дистанция. Времето за хранене трябва да бъде удължено, така че хората да не се тълпят в една и съща зона.
  11. По възможност да не се смесват различни екипи във фирмата. Така екипите, които винаги работят заедно и не излизат с други хора, е по-малко вероятно да бъдат заразени от други екипи, в които имат зараза.
  12. Очевидно е, че всеки човек със симптоми трябва незабавно да напусне и да се тества, а всички контакти трябва да бъдат наблюдавани или под карантина.
  13. Да се следят всички контакти, свързани с работата. Един от начините за това е да се отбележи всяко взаимодействие с хората в работния календар.
  14. За други видове работни среди, като например логистика, вкъщи или на открито, тук има някои други препоръки.

Освен работата социалният живот е друг източник на зараза. Както видяхме преди, трябва да се избягва продължителен контакт по време на разговор или физически контакт.

Освен ако не живеете в едно и също домакинство, избягвайте прегръдките, целувките, ръкостискането или споделянето на храна. Избягвайте да организирате партита или социални събрания, включително рождени дни, сватби или погребения. Те може да убият още хора.

Тези мерки ще ограничат заразяването директно от други хора. Това е с най-висок приоритет.

Но можем да бъдем заразени и чрез околната среда.

Малко вероятно е да се заразите от вируси, които попаднали в косата, дрехите или дори пощенските пратки. Малко вероятно е да попаднат там, а когато го направят, вероятно няма да оцелеят твърде дълго. Ако не сте с други хора, заразите на открито също са малко вероятни, особено под слънчева светлина.

Това, което може да се случи обаче, е да се заразите чрез ръцете си, като докоснете замърсена повърхност. Ето защо е важно да не докосвате лицето си, но и да миете ръцете си.

Както измиването на ръцете, така и дезинфекцията им с препарати също върши работа, но правилното измиване на ръцете се счита за по-ефикасно.

Ето как работи сапунът, за да убие вируса:

Източник: Madeline Marshall/Nicole Finateri/Vox

Вирусите имат липидна обвивка, така че сапунът я разрушава, както прави с обикновените мазнини, когато почиствате съдовете си.

Този бърз видеоклип илюстрира как да измиете добре ръцете си и защо:

Всички тези мерки могат да намалят разпространението на коронавируса.

Не се знае кои от тях допринасят повече или по-малко и може никога да не узнаем. Но това е най-доброто предположение въз основа на това, което знаем за вируса.

В резултат на това гражданите и правителствата трябва да настояват за тези мерки чрез образователни кампании и мерки за прилагане.

Детската телевизия I China се затрупа със съобщения за социално дистанциране като това, което накара детето на автора да заяви през последните седмици „Мразя тези нови реклами.“ Източник: PHOTO by Christopher Thomas. Via ThinkGlobalHealth.

За допълнителна мярка може да се прилагат глоби за тези, които видимо не ги спазват. Това се случва например в Тайван.

Заключение

Има неща, които могат да направят гражданите, бизнеса и правителствата, които да окажат огромно влияние върху намаляването на скоростта на предаване на коронавируса:

  1. Носене на маски.
  2. Измиване на ръцете.
  3. Избягване на оставането дълго време близо до хора, които говорят или пеят.
  4. Избягване на партита и други социални събирания, особено ако са с хора от други социални групи.
  5. Поддържане на дистанция с хората. Най-малко 2 метра. В идеалния случай повече. Да не се седи лице срещу лице.
  6. Променете средата на вашия бизнес, за да улесните взаимодействието между хората.

В следващата статия ще бъдат разгледани четирите мерки, които правителствата могат да прилагат сравнително евтино, но могат да имат огромно въздействие за намаляване на скоростта на предаване: тестване, проследяване на контактите, изолация и карантина.

Източник:

Coronavirus: The Basic Dance Steps Everybody Can Follow, Part 2 of Coronavirus: Learning How to Dance, Tomas Pueyo, Medium

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !