Пушенето е рисков фактор за COVID-19

Ваня Милева Последна промяна на 16 март 2020 в 00:03 12160 1

Пушенето се свързва с много опасни болести, но сега едно ново изследване показва, че пушачите са по-уязвими и към настоящата епидемия на COVID-19.

Статията, описваща проучването под заглавие "Анализ на чувствителността към COVID-19 при пушачи на базата на АСЕ2", е публикувана в preprints.org и трябва да се отбележи, че това е предварителен доклад, който не е подложен все още на проверка.

Както вече е известно, коронавирусът SARS-CoV-2 използва мембранния рецептор за протеина ACE2 (ангиотензин-конвертиращ ензим), за фиксация и първоначално проникване в клетката на гостоприемника. Най-често тези рецептори се намират в епитела на дихателните пътища и в известно количество се експресират от епителните клетки на устната кухина. Колкото повече се експресира ACE2, толкова по-лесно е вирусът да зарази организма и да се размножава в хода на заболяването.

Има няколко фактора.

Първо, е хубаво да имате късмет с генотипа.

Този протеин се кодира от два варианта на гена I и D. Съответно са възможни комбинации от II, ID, DD. Ако имате DD, тогава освен висок риск за сърдечно-съдови заболявания, ще имате и допълнителна уязвимост към SARS-CoV-2. Съответно смъртността при различните популации на човечеството може да се различава поради разликите в съотношението на генотипите.

Второ, пушенето е утежняващ фактор. Но ако сте пушач и се откажете от цигарите, това няма да ви помогне за настоящата пандемия.

Новото проучване показва увеличаване на експресията на АСЕ2 при пушачите. 

Относителни нива на експресия на ACE2 при доброволци с различна история на пушене. GSE994 - експресия в белите дробове, GSE17913 - експресия в устната кухина.

Проучванията показват, че експресията на ACE2 е значително по-висока при пушачите в сравнение с хората, които никога не са пушили или не са се отказвали.

За съжаление, проучването не посочва преди колко време бившите пушачи-доброволци са се отказали от тютюнопушенето, но най-вероятно това е над 10  години.

Основният вход за инфекцията обикновено са белите дробове, но с повишената експресия в устната кухина съществува по-висок риск вирусът да проникне, ако например оближете пръстите си в метрото.

Експресия на АСЕ2 при мишки - пушачи

Подобни резултати са получени на моделни мишки-пушачи, които са били принудени да дишат тютюнев дим на редовни интервали над пет месеца. В този случай се наблюдава пряка зависимост между продължителността на тютюнопушенето при мишките и степента на експресия.

Данните и при хора, и при плъхове потвърждават, че тютюнопушенето може да индуцира повишен АСЕ2 в дихателните пътища, което показва, че пушачите имат по-голяма чувствителност към HCoV-19.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

16.03 2020 в 00:41

Хайде сега заклинания. Статията на цитираните китайчета е простотия. Има и други мнения по въпроса и дори са подкрепени с доказателства. Например: https://www.zerohedge.com/health/smoking-gun-chinese-scientist-finds-killer-coronavirus-probably-originated-laboratory-w uhan