В генома на коронавируса откриха първото голямо изменение

Учените смятат, че именно благодарение на тази промяна се е появила разновидност на вируса, която е по-добре адаптирана към живот в човешкото тяло

Ваня Милева Последна промяна на 14 март 2020 в 00:59 36592 0

Кредит: U.S. Army

Молекулярни биолози от Сингапур откриха първата голяма промяна в генома на новия тип коронавирус (SARS-CoV-2). В сравнение с първите проби, от него е изчезнал фрагмент от 382 нуклеотида. Това предполага, че геномът на този вирус е по-малко стабилен, отколкото се смяташе досега.

Откритието е описано в статия в сайта за препринти bioRxiv, което означава, че това е предварителен доклад, който не е подложен все още на проверка.

"Досега учените смятаха генома на SARS-CoV-2 за по-стабилен от причинителите на близкоизточната треска MERS и тежкия остър респираторен синдром (SARS). Открихме първата голяма промяна - почти пълното премахване на участък, съседен на гена ORF8. Предполагаме, че това е довело до по-малко активна форма на SARS-CoV-2", пишат учените.

Биолозите и лекарите от Сингапурския национален университет стигнаха до това заключение изследваха проби от вируси от секретите, събрани от всички пациенти в клиники в Сингапур, заразени с новия тип коронавирус. Този анализ неочаквано показа, че при много пациенти има нова форма на вируса, чийто геном, в сравнение с по-ранните версии, липсва участък дълъг почти четиристотин нуклеотида.

Този участък е разположен до гена ORF8, специално място в коронавирусната РНК, което отговаря за стартирането на процеса на сглобяване на протеина N, един от ключовите компоненти на SARS-CoV-2. Този ензим от вирусния геном е пряко свързан с образуването на нови вирусни частици и "опаковането" на генетичния код вътре в тях, както и с копирането на неговата РНК.

Според сингапурските изследователи фрагментът до ORF8 е изчезнал приблизително в началото на февруари тази година. Това променя естеството на работата на протеин N и прави новия подвид коронавирус по-малко активен в първите фази на инфекцията.

Учените все още не са открили точните последици от тези промени, но предполагат, че подобна модификация на РНК може да направи SARS-CoV-2 по-малко забележим за имунната система и да му помогне да се адаптира към живот в човешките клетки. Поради това е възможно коронавирусът да започне да се разпространява по-бързо в условията на активна борба с него.

СправкаDiscovery of a 382-nt deletion during the early evolution of SARS-CoV-2
Yvonne Su, Danielle Anderson, Barnaby Young, Feng Zhu, Martin Linster, Shirin Kalimuddin, Jenny Low, Zhuang Yan, Jayanthi Jayakumar, Louisa Sun, Gabriel Yan, Ian Mendenhall, Yee-Sin Leo, David Lye, Lin-Fa Wang, Gavin Smith
doi: https://doi.org/10.1101/2020.03.11.987222

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !