Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Коронавирус срещу грип в шест прости графики

Ваня Милева Последна промяна на 13 март 2020 в 00:51 35272 2

Несъмнено в центъра на вниманието на мнозина е новата епидемия от коронавирус, вече обявена за пандемия от СЗО.

Често короновирусната болест е сравнявана с грипа.

По-подробна статия за разликите между двете може да прочетете тук, но ето няколко прости диаграми, които ще ви помогнат да получите представа.

Що се отнася до броя на случаите, Covid-19 обхваща несравнимо по-малко хора от грипа. Трудно е да се каже колко души страдат от грип всяка година, но са десетки или стотици милиони - една оценка на СЗО говори за 800 милиона, което е 10% от населението на земята.

На пръв поглед това може да изглежда, че дори не си струва да се занимаваме с коронавируса. Инфекциите и смъртните случаи, причинени от грипа, са с няколко порядъка по-високи от тези на коронавируса.

Но ключовата разлика тук е, че грипът е вече  утвърдено сезонно заболяване, за което се знае много и може да се противодейства, а Covid-19  не е.

Нека видим още разлики.

Базово репродуктивно число на Covid-19 изглежда поне 2 пъти по-голямо, отколкото при грипа.

При всяка епидемия R0 е ключов параметър - базовото репродуктивно съотношение (или базово репродуктивно число) е очакваният брой случаи, генерирани директно от един случай. Най-просто казано, в популация, която е податлива на инфекция, един заразен човек ще разпространи болестта към R0 хора.

Колкото по-голям е R0, толкова по-заразна е болестта. Разбира се, R0 може да варира в различните популации и предимно се определя средно, но това е решаваща средна стойност. Стойността на R0 на коронавируса не е добре определена, тъй като това е активно огнище, повечето оценки го определят около 2 - 3,4, докато R0 на грипа е 1,3. Това може да не изглежда като голяма разлика, но когато се приложи върху цялата популация, тя нараства драстично.

Covid-19, както изглежда досега, е по-заразен от грипа.

Картината се променя, когато се разгледа на степента на смъртност.

Ето коефициентите на смъртност, наблюдавани досега, по възраст за Covid-19:

 и за сезонния грип:

Останалите колони са там - просто са твърде малки, за да се видят. Причината, поради която грипът убива толкова много хора, е, че на първо място заразява  много хора - ако те имат съпоставим брой случаи, вероятно ще видим много повече смъртни случаи, причинени от Covid-19.

Така че това е голяма част от причината, поради която всички обръщат толкова много внимание на Covid-19: това е свръхгрип, много по-мощен от грипа. Освен това е непознат и всъщност не знаем много за него.

Например дали ще го има през лятото или не.

Положението е такова, защото Covid-19 е много ново и недобре разбрано състояние и не знаем как ще се развие и липсва ваксина или лечение за него.

Междувременно ваксини срещу грип съществуват от години и въпреки че степента на ваксинация все още ниска, ваксината е налична и може да бъде използвана за уязвими и рискови групи от населението. За тежки случаи също има лечение, което помага да се обясни защо степента на смъртност от грип е толкова ниска.

Освен това грип няма през лятото, но не сме сигурни дали с Covid-19 ще се случи същото. Всъщност има доказателства, че това няма да е така, тъй като болестта се разпространи в страни като Сингапур при температури над 30° C.

И накрая, броят на случаите продължава да се увеличава. Не знаем кога ще спре и е разбираемо, че всички искат това да приключи възможно най-бързо - но няма гаранция.

Коронавирусът по същество има подобни симптоми на грипа, но изглежда е много по-опасен. Не знаем дали ще спре през лятото или може да стане сезонен. Не знаем колко време ще продължи, докато не се установи ваксина и лечение, въпреки че на много места се работи и има напредък.

Това не е Апокалипсис, но си струва да се отнасем към него сериозно, много сериозно. В края на краищата, сезонният грип ни стига.

Какъв е начинът да се ограничи пандемията може да прочетете тук.

Източник:

Coronavirus vs influenza in six simple charts, zmescience

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

2

yoghurt

14.03 2020 в 19:00

Иначе, по статистически показател, всеки час умират над 6000 души по света, всеки ден - над 150 000. Това е реалната червена линия за едно бедствие, не 5000 случая за над четири месеца, или пък - застрашаването на една здравна система на държавите. Имаме късмета в днешно време да предотвратяваме сривове в държавата си много преди да са се случили реално, дано успеем.

11300

1

yoghurt

14.03 2020 в 18:58

Статистиката за коронавируса е определена от броя положителни проби, не както грипа - по статистически показател. Както знаем, много хора ще преболедуват този вирус без да разберат, да не говорим да си правят проба. Така че, поне десет пъти повече са реалните случаи от това колко положителни проби има коронавирусът за справка - корабът под карантина в Япония. Щом са много повече реалните случаи от това на колко са им правени проби, процента смъртност намалява драстично. Именно защото това е нов вирус, всякакви прогнози за счмъртността му са смътни в най-добрия смучай.