СЗО обяви официално пандемия на коронавирус

Ваня Милева Последна промяна на 11 март 2020 в 20:31 8742 0

Кредит Wikimedia Commons

След като новият коронавирус се разпространи в целия свят в над 110 държави досега, Световната здравна организация (СЗО) официално обяви COVID-19 за пандемия на 11 март 2020 г.

За заболяването бе съобщено за първи път на 31 декември 2019 г. в Ухан, Китай, то се разпространи в Азия и пристигна в Европа, Америка, Австралия, Нова Зеландия и Африка.

Към момента на тази публикация са починали повече от 4300 души, а над 121 000 инфекции са потвърдени чрез лабораторни изследвания, като статистиката се променя ежедневно, според Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. В България доказано заразените са 7, а е починала една жена на 66 години.

„Това не е просто криза в областта на общественото здравеопазване, а криза, която ще засегне всеки сектор“, заяви на брифинг за медиите генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус. "Така че всеки сектор и всеки човек трябва да участва в битката."

Способността на вируса с лекота да преминава международните граници е това, което накара здравните служители да го класифицират като пандемия. Според Световната здравна организация (СЗО) пандемия е „разпространение в световен мащаб на ново заболяване“, когато повечето хора нямат имунитет към тази болест.  

И така, как се разпространи толкова бързо вирусът? Заради съвременните транспортни средства стана прекалено лесно вирусът заедно с някой човек да прелети по целия свят за броени часове. Освен това вирусът може да се разпространи от хора, които все още не проявяват никакви симптоми. Наскоро изследователски документ предположи, че са необходими средно пет дни, за да се появят симптоми. Все пак, въз основа на това, което знаем за друг коронавирус, Близкоизточния респираторен синдром (MERS), симптомите могат потенциално да закъснеят с няколко седмици, предупреждават Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

Учените все още работят за уточняване на причината за появата на коронавируса, но смятат, че може да е скочил от диви животни към хора. Първоначалното огнище е свързано с пазар на храни в Ухан, където се продават животни като змии и прилепи. ДНК анализът на вируса го свързва с вируси, които обикновено се намират в прилепите, животно, свързано също и с епидемията от SARS 2002-2003. SARS е също коронавирус, появил се в Китай, а новооткритите изследвания в Nature откриват, че той споделя 79,6 процента от генома си с новия коронавирус, което предполага, че двата вируса са много сходни. Изследователите откриха също, че геномът на новия коронавирус е 96 процента идентичен с този на коронавирус, който обикновено се среща в прилепите. 

„Ние сме дълбоко загрижени както от тревожните нива на разпространение и опасност, така и от тревожните нива на бездействие“, добавя Тедрос Адханом Гебрейесус.

Въз основа на сегашните данни вирусът убива около 3,4 процента от хората, които са се разболели. За разлика от морбили, болест, срещу която много хора избират да не ваксинират децата си, тя убива около 15 процента от заразените хора.

Следователно, ако все пак се заразите с коронавирус, е малко вероятно да станв смъртоносен за вас, особено ако сте в добро здраве и имате силна имунна система, но е важно все пак да потърсите лекарска помощ. Според CDC много хора с коронавирус имат "малко или никакви симптоми", докато други са прекарали тежко болестта. Симптомите включват треска, кашлица и задух. Ако забележите тези симптоми и наскоро сте били в зона, за която се знае, че е разпространен коронавирусът или сте бил в непосредствена близост до някой, който има вируса, трябва да се опитате да останете изолирани и да се обадите на лекар.

 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !