Има ли 2 щама коронавирус и дали единият не е по-смъртоносен?

Ваня Милева Последна промяна на 11 март 2020 в 11:02 12283 0

Кредит Wikimedia Commons

Два щама от новия коронавирус се разпространяват по целия свят, според анализ на 103 случая. Но Световната здравна организация настоява, че „няма доказателства, че вирусът се променя“. И така, колко щама има и защо това има значение?

Вирусите винаги мутират, особено РНК вирусите като коронавирусът SARS-CoV-2. Когато човек се зарази с коронавирус, той се размножава в дихателните му пътища. Всеки път, когато това се случи, се появяват около половин дузина генетични мутации, разказва Иън Джоунс (Ian Jones) от Университета в Рединг, Великобритания.

Когато Сяолу Тан (Xiaolu Tang) от Пекинския университет в Пекин и колегите му изследват вирусния геном, взет от 103 случая, те откриват общи мутации на две места в генома. Екипът идентифицира два вида на вируса въз основа на разликите в генома в тези два участъка: 72 са класифицирани за „L-тип“, а 29 - като „S-тип“.

Друг анализ от екипа предполага, че L-типът е получен от по-стар S-тип. Първият щам вероятно е възникнал по времето, когато вирусът е прескочил от животните към хората. Вторият се появи скоро след това, твърди екипът. И двамата са замесени в настоящото глобално огнище. Фактът, че L-типът е по-разпространен, подсказва, че той е „по-агресивен“ от S-типа, смятат от екипа.

„Изглежда има два различни щама“, коментирва Равиндър Канда (Ravinder Kanda) от Оксфордския университет Брукс във Великобритания. „[L-типът] може да е по-агресивен при разпространението си, но все още нямаме представа как тези основни генетични промени се свързват с тежестта на заболяването“, отбелязва тя.

"Мисля, че има два щама и това е факт", заявява Ерик Волц (Erik Volz) от Имперския колеж в Лондон. "Нормално е вирусите да претърпят еволюция, когато се предадат на нов гостоприемник."

Жизненоважно е да се знае колко щама на вируса съществуват. По цял свят няколко групи работят върху ваксина срещу вируса. Всяка ваксина ще трябва да бъде насочена към характеристики, които се срещат и в двата щама на вируса, за да бъде ефективна.

Разликите между двата идентифицирани щама са малки. Всъщност те наистина не могат да се считат за отделни „щамове“, казва Джоунс. И много от генетичните различия няма да повлияят на производството на протеини и така няма да променят начина на действие на вируса или симптомите, които причинява, коментира вирусологът. Единият е по-смъртоносен от другия.

"На практика, вирусът е такъв, какъвто е бил, когато първоначално се е появил", отбелязва Джоунс. "Няма доказателства, че става по-опасен". Така смята и Световната здравна организация. Изследването на Тан и неговите колеги само предполага, че има някакво генетично разнообразие на вируса - това не означава, че той се променя, заяви представител на СЗО пред New Scientist .

Но не можем да кажем със сигурност. Проучването представя само 103 случая. По-голяма, онлайн база данни е събрала резултатите от секвенирането на 166 случая. И двете представляват капка в океана от повече от 100 000 официално съобщени случая.

Джоунс смята, че можем да очакваме появата на повече щамове. Повечето епидемиолози са на мнение, че след като човек е бил заразен с коронавирус, е малко вероятно да се зарази отново - освен ако вирусът мутира, което да му позволи да преодолее защитните сили на имунната система.

Този „естестввн подбор“ може да доведе до избухването на нов щам, подчертава Джоунс. Такъв е случаят със сезонния грип - всяка година се появяват нови варианти, които могат да заразяват хората, независимо дали са имали грип в миналото.

Може същият модел на поведение да се появи при новия коронавирус през следващите години, отбелязва Джоунс. „Не виждам скоро да изчезне.“

Справка: National Science Review, DOI: 10.1093/nsr/nwaa036

Източник Coronavirus: Are there two strains and is one more deadly?,  NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !