Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Хората, които по-често ругаят, са по-честни

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 януари 2017 в 13:50 8909 2

Кредит Old Parn's Wine Reviews

Всеки има по някой приятел, който е издигнат ругатните до форма на изкуство. Пазете го - ако държите на честните мнения и отношения, според ново проучване, което установи, хората, които лесно бълват цинизми, вероятно са по-честни, пише IFLScience.

Новото комплексно проучване е публикувано в списание  Social Psychological and Personality Science.

Международният екип от изследователи провежда две проучвания, предназначени да се установи дали има някаква връзка между псувните и честността. За целите на това изследване изразите може да включват сексуални препратки, вулгарност и обидни думи.

В първата част 276 доброволци са интервюирани за навиците им да ругаят, а също така и доколко честни са били в определени ситуации. Във втората част изследователите проучват статуси на 75,000 Facebook потребители от САЩ като търсят неприлични изрази и индикатори за измама.

Оказва се, че хората в Кънектикът и Ню Джърси най обилно ръсят псувни, докато тези в Джорджия, Южна Дакота, и Уайоминг е най-малко вероятно да кажат нещо, което да накара родителите им да се изчервят.

Едно по-ранно изследване на благонадеждността бе проведено през 2012 г.. То обхваща целите Съединени щати и разглежда поведението на огромен брой частни лица и ръководни органи по 14 отделни критерии, включително честността - персонална и на законодателния процес.

Айова, Кънектикът, Вашингтон, Калифорния, и Небраска класирана най-високо в това отношение. Уайоминг, Мейн, Южна Дакота, Северна Дакота - най-зле. Най-лошо се представя Джорджия.

Използвайки тези класации, екипът установи, че най-етичните щати, едновременно с това, най-много ругаят, а обратното също е вярно.

Таблиците по-долу показват корелацията между количеството на ругатните и почтеността на щата.


Тези открития предполагат, че "има ясна положителна връзка между ругатните и честността и че отношенията, установени на личностно ниво, могат да се прехвърлят и на обществено ниво", пишат изследователите в статията.

Интересното е, че колкото по-често се използват от даден човек нецензурни думи, толкова по-вероятно той казва истини, или поне смята, че са такива. Въпреки че псувните често се използват от гняв или злоба, обичайното използване на ругатни може да показва и откровеност, показва проучването.

"Може би си мислите, че ако някой ругае много, се държи лошо", заяви съавторът на проучването Дейвид Стилуел (David Stillwell) от Университета в Кеймбридж. "От друга страна, такива хора не филтрират речта си, така че те също така вероятно не преиначават приказките си, което се случва при подобни филтри, които могат да ги превърнат в неистини."

Снимка: boysguidebooks

Преди това учените откриха корелация между ругаенето и по-високата вербална интелигентност. Друго проучване установи, че неприличният език може наистина да осигури облекчаване на болката.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12090

1

Ivan Nikolaev

12.01 2017 в 11:51

"учените откриха корелация между ругаенето и по-високата вербална интелигентност" - ясно, във всеки каруцар се крие една високо интелигентна личност, вероятно под прикритие.