Имплант осигурява ранно предупреждение за метастази

Никола Кереков Последна промяна на 11 септември 2015 в 09:55 5500 1

Кредит Steve Gschmeissner/SPL

Един от най-големите проблеми с рака е, че се разпространява в тялото - понякога дори преди да си разбрал, че си болен. Миниатюрен имплант, който улавя раковите клетки, докато мигрират през кръвта може да се използва за животоспасяваща система за ранна детекция. 

"Той може да играе ролята на канарчето във въглищна мина," твърди един от разработчиците, Лоуни Ший (Lonnie Shea) от Университета в Мичиган.

Засега идеята е била тествана при мишки. Ако се одобри и при хора, веднъж поставен имплантът може да се сканира за ракови клетки, докато е в тялото - от лекари, а един ден може би само с помощта на смартфона ви.

Shea разработил метода заедно с аклин Джиръс (Jacqueline Jeruss), хирург специализиращ с рак на гърдата. Jeruss забелязала колко често първия симптом при пациентите и бил задух - признак, че рака вече е метастазирал в белите дробове.

Те и колегите им разработили имплант, съставен от инертен порест материал, който вече се използва за различни устройства в клиничната практика и го натоварили със сигналната молекула CCL22. Тя спада към група молекули, наречени хемокини, които служат да опътват клетките (основно клетки на имунната система) мигриращи през кръвта за това къде се намират в тялото. В случая този хемокин привлича определени имунни клетки, но и кара раковите клетки да ги следват.

Учените имплантирали устройството под кожата на мишки с рак на гърдата и след две седмици открили туморни клетки в него.

При експерименти с други мишки, екипът от учени демонстрирал, че раковите клетки могат да се детектират в импланта, докато той е още на мястото си, с помощта на нова сканираща система, наречена оптична кохерентна томография (optical coherence tomography - OCT). Този метод, който може да прониква на няколко милиметра в живата тъкан, включва измерване на степента на разсейване на светлината от големи молекули и структури в клетките. Раковите клетки могат да се детектират тъй като са по-плътни от нормалните. Множество фирми разработват устройства, които биха позволили OCT да се извършва само със смартфон.

При мишки, имплантите понижили броя на туморните клетки, които мигрирали към вторични органи, например белия дроб. Вероятно те не биха могли да уловят достатъчно клетки, за да се използват за противоракова терапия, твърди Shea, но импланта може да повиши значително шанса за оцеляване на хората, спомагайки за ранната детекция на раковите клетки, докато те още не са се установили на нови места, което би позволило на пациентите да започнат химиотерапия веднага ако това е необходимо.

Основният проблем, според Shea, ще бъде да се направи OCT скенер, който да сканира през човешката кожа, която е доста по-дебела от тази на мишките, при които е тестван.

Други учени изследват т.нар. туморни капани, които привличат определени типове ракови клетки чрез други, по-специфични химични сигнали. На теория новия имплант трябва да привлича широк набор ракови клетки - въпреки че до сега учените са демонстрирали ефективността му само за още един тумор освен споменатия вече рак на гърдата, във все още непубликувано изследване. 

Те си представят устройството да бъде тествано първо при жени с висок риск от рак на гърдата, като онези, които вече са претърпели операция за премахване на тумор и при които има вероятност да възникне рецидив. Ако сканирането на устройството покаже наличие на ракови клетки, импланта може да се отстрани и да се анализират клетките, за да се установи кои точно анти-ракови медикаменти биха били най-ефикасни.

Gerhardt Attard от Institute of Cancer Research в Лондон твърди, че има нарастващ интерес към персонализирането на терапиите за рак, чрез тестване на раковите клетки изолирани от кръвта на пациента. "Такова устройство може да даде шанс за лечение на най-рисковите пациенти."

По материали от: Nature Communications, DOI: 10.1038/ncomms9094

Източник: New Scientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.09 2015 в 20:45

Pazi Boje...