Иновативна камера съсипа футболен мач, обърка топката с голата глава на съдията (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 05 ноември 2020 в 10:30 6151 1

Кредит pixabay

Технологиите и спортът вече имат сложна връзка помежду си, особено след въвеждането на системата за видеоасистирано съдийство VAR. Но употребата на Изкуствен интелект (ИИ) при заснемането на най-великата игра понякога може да даде особени резултати. 

Феновете на шотландския футболен отбор ФК Инвърнес Каледониън Тисъл преживяват необичайна засечка в технологията по време на скорошен мач. Преди месец клубът обявява, че вместо оператор, камерите на стадиона вече ще бъдат контролирани от развита система с Изкуствен интелект, която ще прави HD записи на домакинските мачове на стадиона Каледониън, които ще бъдат излъчвани директно за притежателите на сезонни карти.

Но в един от последните мачове на клуба, камерите се сблъскват с ново предизвикателство - голата глава на страничния съдия.

Изглежда ИИ камерите приемат главата на съдията за топката и през голяма част от мача следят нея, вместо самата игра. Много от зрителите се оплакват, че изпускат гол на своя тим, защото камерата "продължава да мисли, че голата глава на съдията е топката", а някои дори предлагат от клуба да осигурят на рефера перука или шапка.

Заради противоепидемичните мерки на стадионите не се допуска публика и затова единствената възможност да привържениците на Инвърнес Каледониън Тисъл да гледат домакинския мач срещу Еър Юнайтед е чрез телевизионното излъчване, което обаче е помрачено от най-честия фокус върху главата на страничния рефер.

Както се вижда и от видеото, камерата, ръководена от ИИ постоянно връща фокуса към главата на съдията и изпитва особени затруднения когато топката падне на земята близо до него. 

Технологията по разпознаването на топката определено трябва да стане по-прецизна, в противен случай ще трябва да се въведе правило съдиите без коса да носят сомбреро.

Източник: IFLScience - AI Camera Ruins Soccer Game For Fans After Mistaking Referee's Bald Head For Ball

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

06.11 2020 в 18:27

Изкуственият интелект вече е разбрал кой решава футболните мачове