Изгорените лапи на мечки бяха излекувани с рибешка кожа

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 януари 2018 в 09:31 6499 0

Кредит California Department of Fish and Wildlife

Кожата на тилапията е пълна с колаген, който действа добре за възстановяването на изгоряла кожа.

С помощта на превръзки от рибешка кожа бяха излекувани две черни мечки и една пума, чиито лапи, бяха тежко обгорени от горските пожари в САЩ, съобщи Live Science, цитирайки Калифорнийския департамент за опазване на рибата и дивата природа (CDFW).

Използваните в продължение на месец превръзки от кожа на рибата тилапия се оказаха по-евтини и по-ефективни от превръзките от изкуствена човешка кожа.

Дивите мечки и пумата бяха пострадали от горските пожари, които бушуваха в Калифорния през тази година заради безпрецедентната суша. Стъпвайки върху горящата трева, животните получават сериозни изгаряния.

През декември служители на CDFW улавят трите диви животни и лекуват техните изгорели лапи с домашно приготвен мехлем срещу изгаряне. След това ветеринарни лекари им обвиват лапите с експериментална превръзка - стерилизирана кожа на тилапия - която покрива мехлема и животните са превързани така, че да не попадне инфекция под превръзката, съобщиха от CDFW.

Превързаната лапа на пумата. Снимка: California Department of Fish and Wildlife

Лечението е подействало толкова добре, че служителите на CDFW освобождават двете възрастни черни мечки (Ursus americanus) и пума или планински лъв (Puma concolor) обратно в дивата природа на 18 януари.

Като превръзка рибешката кожа работи дори по-добре от обикновените превръзки - тя задържа влагата, която лишеното от кожа тяло бързо губи. Рибешката кожа е с високо съдържание на колаген, структурен протеин, открит в кожата.

За лечение на обширни и тежки изгаряния се използва материал от кожната банка - ленти от жива тъкан, отгледана от стволови клетки. Но това е скъп и дефицитен вариант за използване за мечки, така че специалистите на CDFW се обръщат към едно скорошно изобретение на бразилски лекари - лечение на изгаряния с помощта на кожата на рибата тилапия.

Ветеринарите са загрижени, че мечката ще се опита да изяде кожните превръзки, така че кожата на тилапия е покрита с оризова хартия и царевична шума. Снимка: California Department of Fish and Wildlife

Превръзките от тилапия не са одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за лечение на хората с изгаряния. Но проучване от 2011 г., публикувано в Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery, показа, че колагеновите превръзки имат някои предимства, въпреки че не е имало значителна разлика при заздравяването на рани при 120 пациенти с изгаряния, третирани или с колагенови превръзки, или конвенционални превръзки.

"Колагеновите превръзки обаче могат да помогнат да се избегне необходимостта от присаждане на кожа и осигурява допълнително предимство за комфорта на пациентите", пишат изследователите в проучването.

В случая при мечките ленти от кожата на тилапия се зашиват върху раните, докато дивото животно е под упойка. Но тъй като рибите са част от диетата на мечките, кожата на тилапия е покрита с оризова хартия и царевична шума, за да не предизвиква мечката да разкъса и да изяде бинтовете.

"Това лечение има потенциал да се използва успешно за всички видове животни, както и при хора с изгаряния, както домашни, така и диви", заяви Деана Клифърд (Deana Clifford), главен ветеринарен лекар в CDFW. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !