Извънземен разум трябва да се търси в центъра на нашата галактика

Наука ОFFNews Последна промяна на 02 март 2016 в 11:50 17397 3

Трябва да търсим извънземен разум в центъра на Млечния път. Това е мнението на харвардските астрономи, които откриха продължението на спирален ръкав от собствената ни галактика, изказано наскоро пред Daily Galaxy.

Съставянето на карта на нашата галактика Млечен път е трудна задача, защото Слънцето е част от нея.

Едно ново изследване, направено с помощта на инфрачервения космически телескоп на НАСА WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) откри повече от 400 звездни купове, обгърнати с прах. Тези млади звездни купове - "детски ясли на звездите" - следват формата на спиралните ръкави и следователно са идеални маркери на галактичната структура. Оказва се, че Млечният път има четири основни спирални ръкави - те са местата, където се раждат най-много нови звезди и са наситени с газ и прах. Два от спиралните ръкави, наречени Персей (Perseus Arm) и Щит-Кентавър (Scutum–Centaurus Arm), са много по-отчетливи и съдържат много звезди. Другите два спирални ръкава, наречени Стрелец (Sagittarius Arm) и Външен ръкав - Норма, Лебед - (Norma, Outer arm ), съдържат много по-малко звезди, но същото количество газ и прах като първите две.

Седем от тези звездни купове са описани в проучване, публикувано през 2015 г. в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Звездите започват живота си в гъста и богата на газ среда в спиралния ръкав, но с течение на времето мигрират към външната страна.

"Спиралните ръкави са като трафик, защото газовете и звездните купове заедно се движат по-бавно в ръкавите. Когато материалът преминава през гъстите спирални ръкави, той се компресира и това предизвиква повече звездообразуване," обяснява Делилсо Камарго (Denilso Camargo), водещ автор на доклада от Федералния университет на Рио Гранде до Сул в Бразилия.

Спиралните ръкави наистина могат да бъдат сравнени със задръстени магистрали. Те са места с по-висока плътност, в които газове и звезди са по-близо едни до други, отколкото извън спиралните ръкави. Звездите ще оставят спиралния ръкав след известно време, тъй като са с по-висока скорост от газовете се завъртат около ядрото на Млечния път. Ето защо спиралните ръкави са нямат фиксирани структури - те се състоят от материал, който навлиза в спиралните ръкави и ги оставя отново.

През 2011 г., една голяма нова спирала, външен ръкав на Млечния път, осеян с гъсти концентрации на молекулен газ е открит от астрономи на Харвард. Те са наблюдавали емисиите молекули въглероден оксид в междузвездните газови облаци, белег, че наблизо има молекулен водород - (който е по-трудно да се открие) основната съставка на нови звезди.

Този нов спирален ръкав се намира в края на ръкава Щит-Кентавър, едно от двете основни направления, които се раждат в двата края на централния галактически диск (с форма на сфероид). Ако съществуването му се потвърди, това би означавало, че Млечният път има поразителна симетрия.

Какви са шансовете, този нов ръкав да е домакин на подобни на Земята планети с напреднала форма на живот?

Виржиния Тримбъл (Virginia Trimble) от Университета на Калифорния, Ървайн и водещ астроном, специализирана в структурата и еволюцията на звездите и галактиките, смята, че е много вероятно повечето от звездите, които са достатъчно богати на метали, за да приютяват обитаеми планети от земен тип, на повече от пет милиарда години и съществуват значително по-близо до центъра на Млечния път, отколкото сме ние.

Астрономите смятат, че повечето планети с достатъчно тежки елементи, необходими за възникването на живота, трябва да се намират в близост до центъра на галактиката. Така вероятността тези планети да са по-стари от Земята е по-висока, а с това и шансът да има развит живот.

Четирите категории галактически структури

Звездите в спиралните галактики като Млечния път се разделят от астрономите на четири основни категории (райони) галактически структури.

Първи е огромният външен ореол, слабо населен от стари звезди, които могат да се простират далеч отвъд галактическия диск. Тази област на Млечния път съдържа около 500 милиона звезди, всяка от които е поне два пъти по-стара от Слънцето и има по-малко от 10% от съдържанието на метал в Слънцето (астрономите наричат всичко, различно от водород и хелий "метал"). Поради това е малко вероятно подобна на Земята планета да се намира тук.

По-навътре е един малко по-богат на метал ореол, дебел диск, съставен от по-млади звезди (но все още по-стари от Слънцето), които представляват около 10% от всички звезди на Млечния път. Подобно на външния ореол, все пак те са стартирали около 10 милиарда години преди Земята и отново, може би са с малко или никакви планети от земен тип, заради дефицита на тежки елементи и едва ли са били място на еволюционни събития.

Останалата част от Млечния път съставят един тънък диск, в който е и нашето Слънце и централната издутина около галактическото ядро. Централната издутина на Млечния път е един район, който доскоро преди стартирането на космическите обсерватории - инфрачервеният телескоп Spitzer и Чандра бе трудно да се изучават, заради гъстия междузвезден прах, заобикалящ масивната черна дупка в центъра на галактиката. 

Ядрото ​​е сравнително малко, но има изключително висока звезда плътност. В това сгъстяване ( "издутина"), както и в тънкия диск, се раждат нови звезди. За щастие и двата района съдържат много стари звезди с високо съдържание на метал. Това е важно, защото без "метали", като кислород, въглерод, силиций и желязо, е трудно да се образуват скалисти планети, да не говорим за живи същества.

Това означава, че тънкият диск и издутината са местата за търсене на интелигентни форми на живот. Между другото, съдържанието на метал постепенно намалява с увеличаването на разстоянието от центъра. Това означава, че вероятността за намиране на планети от земен тип в спиралните ръкави е малко по-малка, отколкото на други места в тънкия диск. Според изследователите, издутината продължава обаче да е "най-вероятното място за извънземен разум."

Източници:

The Milky Way's Striking Symmetry --"Habitable Planets More Than 5-Billion-Years Old Closer to Galaxy's Center", Daily Galaxy

De symmetrie van de Melkweg (en de kansen op leven), astroblogs

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.03 2016 в 14:55

@чч - ограмоти се малко!

02.03 2016 в 23:57

Направо са смешни..как я видяхте галактиката,къде е Центъра..абе какво знаете изобщо?Чак и структури създали!

02.03 2016 в 14:22

"Къде сме ние? Ние сме на майната си." Това беше един скеч от "Каналето" преди доста години, но май ще се окаже факт.