Как 350 ваксинирани хора хванаха COVID-19 при епидемията в Кейп Код

Огнището подтикна здравните служители да променят насоките за носенето на маски за ваксинирани хора.

Ваня Милева Последна промяна на 02 август 2021 в 00:00 14785 1

Провинстаун, Масачузетс. Неотдавнашното огнище на COVID-19 в района доведе до стотици инфекции, включително много сред напълно ваксинирани хора. Кредит: Wikimedia Commons

Голямо огнище на COVID-19 в град Кейп Код промени представите на здравните служители за коронавирусния вариант Делта и изигра ключова роля в решението да се препоръчат маски на закрито дори за хора, напълно ваксинирани срещу вируса.

Избухването е станало в Провинстаун, Масачузетс, след честванията на 4 юли и е довело до близо 900 инфекции с COVID-19 според местния новинарски телевизионен канали WHDH. Скоро здравните служители разбират, че много от заразените хора са напълно ваксинирани срещу COVID-19. По-рано се смяташе, че подобни „случаи на пробив“ са редки.

Сега нов доклад от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) подробно описва изследването на огнището и дава известен контекст зад новите препоръки за носенето на маски.

Докладът описва 469 случая на COVID-19 сред жители на Масачузетс, свързани с огнището на Провинстаун. (Повечето от другите случаи, свързани с огнището на Кейп Код, са от лица, живеещи извън Масачузетс.)

От тях 346 или 74% са били напълно ваксинирани. Около 46% са получили ваксината на Pfizer, 38% са получили ваксината на Moderna и 16% са получили ваксината Johnson&Johnson. Повечето случаи на пробив, 87%, са сред мъже със средна възраст 42. (Авторите отбелязват, че демографските данни за тези случаи вероятно отразяват тези на хората, които са присъствали на събитията в района“.)

Около 80% от случаите на пробив са имали симптоми на COVID-19, включително кашлица, главоболие, болки в гърлото, мускулни болки и треска, се казва в доклада. Общо пет души са били хоспитализирани, четирима от които са били напълно ваксинирани. Двама от четиримата напълно ваксинирани пациенти са имали хронични заболявания, се казва в доклада.

Когато здравните служители анализират пробите от 133 случая, те установяват, че близо 90% са заразени с Делта варианта. И когато анализират проби от 211 случая, установяват, че така наречената CT стойност, показател за вирусното натоварване, е приблизително една и съща както сред напълно ваксинираните хора, така и сред тези, които не са били ваксинирани или частично ваксинирани.

"Високото вирусно натоварване предполага повишен риск от предаване и поражда безпокойство, че за разлика от други варианти, ваксинираните хора, заразени с делта, могат да предадат вируса", казва д-р Рошел Валенски (Rochelle Walensky), директор на CDC, в изявление за резултатите, публикувани в петък (30 юли). "Тази констатация е обезпокоителна и е важно откритие, водещо до актуализираната препоръка на CDC за маските".

Актуализираното ръководство на агенцията за носенето на маските, публикувано във вторник (27 юли), препоръчва хората, които живеят в райони с „високо или значително“ предаване на COVID-19, да носят маски на закрито, дори ако са напълно ваксинирани. Авторите на новия доклад отбелязват, че техните констатации предполагат, че препоръките могат да ескалират като се препоръча и постоянно носене на маски.

„Дори местата без значително или високо предаване на COVID-19 може да обмислят разширяване на стратегиите за превенция, включително носенето на маски в закрити обществени помещения, независимо от статуса на ваксинация, предвид потенциалния риск от инфекция по време на посещаването на големи обществени събирания“, се казва в доклада.

Източник: How 350 vaccinated people caught COVID-19 in huge Cape Cod outbreak
Rachael Rettner, Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!