Как да разберете дали храната е годна, без да разчитате на етикетите

НаукаOFFNews Последна промяна на 01 септември 2018 в 00:00 19406 0

Кредит Unsplash

Най-добрият ориентир да разберете дали дадена храна все още става за ядене не е датата на производство и срокът на годност, отпечатани на опаковката.

Срокът на годност се определя въз основа на груби оценки. Той показва само вероятността кога продуктът ще премине предела на най-доброто си  качество, според проучване, изготвено от Съвета за защита на природните ресурси (NRDC), организация с нестопанска цел в областта на околната среда. 

Много хора погрешно тълкуват датите на етикетите и хвърлят годна храна преждевременно, защото си мислят, че е опасна за здравето им.

Проблемът с произведената, но неконсумирана храна е сериозен и глобален. 28% от световната земеделска земя - област, по-голяма от Канада - се използва за отглеждане на храна, която никога не се изяжда. Ако глобалното изхвърляне на храна е държава, тя ще има най-големия въглероден отпечатък в света след САЩ и Китай, според данни на NRDC.

Ето защо е важно да разберем дали нещо в нашия хладилник - включително мляко, сирене , хумус и риба - е развалено или е още годно за консумация, без да разчитаме на отбелязаната крайна дата на годност.

Разваленото яйце плува

Яйчните черупки са леко порьозни и с възрастта им се образуват малки торбички между стената на черупката и яйцето.

Ако има достатъчно въздушни мехурчета в яйцето и се потопи в купа с вода, то ще изплува.

Киселото мляко с изтекла годност започва да се издува повече от обичайното

Когато се съхранява в запечатана кутия, киселото мляко може да издържи от една до три седмици. Това е благодарение на живите бактериални култури, които действат като естествен консервант.

Но когато тези култури започнат да умират, нещата се разстройват. На повърхността се събира повече течност от обичайното и понякога се появява мухъл.

Други признаци на разваляне включват изсушаване по стените, според StillTasty .

Суровото месо има лепкава повърхност, когато е развалено

Разваленото месо има много особена и силна остра миризма, която обикновено е трудно да се изтърпи. Ако смятате, че месото има кисела неприятна миризма, препоръчително е да не го използвате, според USDA.

Ако чувствате текстурата му лигава или лепкава, изхвърлете го веднага. 

Цветът е най-често срещаният индикатор - прекомерното потъмняване на цвета, ако има зелен / черен / син или жълт слой, а в случая на сурово свинско - сиво-розов цвят, изхвърлете го. То определено не е безопасно за консумация, смята агенцията.

Разваленият хумус има кисел вкус

Ако купуваният от вас хумус (източно ястие - от смлян нахут и тахан) започне да придобива кисел вкус, това вероятно е знак, че се е развалил, според EatByDate .

Зехтинът не мирише на маслини, когато се развали

"Добрият зехтин трябва да мирише приятно и да има аромата и вкуса на маслините, от които е произведен", пише на своя сайта шеф Маркъс Самуелсон.

Зехтинът, когато е развален, често мирише на моторно масло или лепило, според The ​​Daily Meal.

Развалената риба замирисва необичайно силно на риба

Прясната риба трябва да се консумира в рамките на 36 часа от покупката, според Whole Foods, EatByDate и The Kitchn.

Развалените риби обикновено имат мазно месо с хлъзгаво покритие. Тя може също така да развие по-силна от нормалната миризма на риба.

Зелените зеленчуци стават жълти, когато започнат да се развалят

Това означава, че някои зеленчуци все още могат да бъдат спасени, според Голямата Чикагска банка за храна (Greater Chicago Food Depository). Те предлагат се да се изрежат обезцветените части от зеленчуците например целината и да се накиснат за 10-15 минути в ледена вода, за да се освежат.

Прясното мляко се сгъстява на бучки

Знак, че млякото трябва да се изхвърли са промените в текстурата му, мириса или консистенцията.

Когато в млечната киселина в млечните продукти се появят бактерии, се разнася кисела миризма. Могат да се появят сгъстявания или „парцали”.

Пресният плод променя текстурата си, когато се развали

Ако плодовете станат меки или разкашкани, това вероятно е знак, че не трябва да се ядат, според Голямата Чикагска банка за храна.

Други предупредителни признаци, че плодовете са развалени са промяна на цвета, неприятна миризма или сбръчкана кора, която се отлепва.

Хлябът трябва да се изхвърли, ако има мухъл

Ако забележите плесен на едно парче хляб, не е безопасно да изяждате друго парче - дори ако няма видима плесен върху останалата част от хляба.

Това е така, защото хлябът е порьозен, което означава, че плесента се разпространява лесно в хляба.

От друга страна, ако остарелият хляб е променил цвета си, станал е твърд или сух, не е непременно развален. Мухълът изисква влага, за да се развие, така че сухият хляб все пак може да е идеален за храна. Може обикновено да бъде използван за приготвяне на галета или крутони. 

Развалените колбаси и месни деликатеси излъчват странна миризма или променят текстуратата си

Вмирисаното месо може да е засегнато от бактерии.

Ако пуешкото, шунката или саламът са станали твърди или мазни, вероятно също са за изхвърляне..

Деликатесните храни, закупени директно от происводителителите, трябва да се консумират в рамките на три дни, според EatByDate.

Разваленото сирене започва да мирише на кисело мляко

Нетрайността на сиренето е свързана с влагата.

Колкото е по-меко и по-влажно сиренето, толкова по-бързо се разваля. Развалените сирена обикновено излъчват миризма на кисело мляко, според шеф - готвача Нора Сингли.

Ако се е появил мухъл на меки сирена като домашно или кремообразно сирене, те трябва да бъдат изхвърлени, според клиниката Майо. Това важи и за нарязаното сирене.

За по-твърдите сирена обаче е нужно повече време, за да се развалят поради тяхната плътност. В много случаи е възможно да се отреже плесенясалия външен слой и да се намери здрава вътрешност, тъй като мухълът не прониква много в по-твърдите сирена като чедър или пармезан.

По материали на Business Insider.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !