Една картина помогна на учените да разберат как се е променила динята през вековете.
Картината на италианския художник Джованни Станчи (Giovanni Stanchi), изобразяваща плодове и зеленчуци от времето на Ренесанса, е изложена на търга Кристи, разказва Vox.
В долния десен ъгъл е показана диня, слабо напомняща съвременните си аналози, която привлече вниманието на изследователите. А явно така е изглеждала динята, преди да започне да се култивира.
Според проф. Джеймс Ниенхаус (James Nienhuis) от Университета на Уисконсин, картината илюстрира историята на селекцията на динята.
Самата диня идва от Африка, но след култивирането си, успешно се отглежда в Близкия изток и Южна Европа. Динята е на трапезата ни от около 1600 година.
Според проф. Ниенхаус, въпреки бледия си вид, динята през Ренесанса вероятно е била много сладка, с високо съдържание на захар, тъй като не само са я използвали за храна, но са и правили вино. Месестата част на древната диня очевидно не е съдържала достатъчно ликопен, който придава червения й цвят. Селекцията с времето е коригирала това. Освен това, ренесансовата диня е имала по-големи семки, които за пет века също са се променили под влияние на селекцията.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
29.07 2015 в 16:56
Последни коментари