Инстинктът за самосъхранение е по-силен от майчинския - когато се случи земетресение с магнитуд 5.3 на остров Санта Круз, където гнезди този белоглав орел, майката отлетя и остави пиленцата си.
След като приключи природното бедствие птицата се завърна и въстанови нормалния си начин на живот.
Вижте тези драматични кадри:
Белоглавият орел (Haliaeetus leucocephalus) е граблива птица, населяваща Северна Америка. Известна е като национален символ на САЩ. Птицата има характерно оцветяване на перата на главата в бяло.
Размножават се веднъж годишно, отглеждат от едно до три пилета. Особено забележителни са гнездата на птиците от клони, огромният им размер е включен в Книгата на рекордите на Гинес. Гнездото, в което се излюпват малките, е с размери до 4 метра и тежи един тон.
Може да наблюдавате от камера живота в гнездото на белоглавия орел - как малките започват да изпробват крилата си - на остров Санта Круз, най-големият остров в Национален парк Канални острови (Channel Islands National Park) край бреговете на Южна Калифорния.
Като един от най-големите представители на птичата фауна на континента, тази птица заедно със златния орел играе важна роля в културата и обичаите на местните народи. За разлика от типичните орли, белоглавият орел се храни предимно с риба. По тази причина птицата обитава морските брегове и бреговете на големите водоеми. Белоглавият орел хваща рибата от повърхността на водата, а не се гмурва след нея като орела рибар. Освен риба, белоглавият орел ловува и водолюбиви птици и дребни бозайници. Птицата лесно отнема уловената плячка от други хищни птици и също така събира плаваща мъртва риба или се изхранва с труповете на умрели сухоземни животни.
Обикновено белоглавият орел избягва хората и се установява далеч от населените места. Партньорите си остават верни един на друг в продължение на много години, често през целия си живот.
Белоглавият орел е сравнително голяма птица, с дължина на тялото от 71 до 106 см, размах на крилете 168 – 244 см и маса от 3 до 7 кг. Живее около 15-20 години, в плен много по-дълго - до 30 години.
През 1973 година е класифициран като застрашен от изчезване вид в САЩ, но благодарение на положените грижи, на 28 юни 2007 година е изваден от списъка на застрашените видове. В Червената книга на световнозастрашените видове (IUCN Red List) е включен като незастрашен вид (Least Concern LC).














Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Прост Човек
Последната теорема на Стивън Хокинг преобръща времето и причинността
Прост Човек
Разрязването на фотон на две създава безкраен рояк от частици
zlatkov
Учени сканират 74 милиона радиосигнала от междузвезден обект за признаци на извънземни технологии
Джендо Джедев
За срещата на Земята с Халеевата комета през 1910 г. някои са пили "противокометни хапчета"