Какъв бе смисълът на последната пресконференция на НАСА

Ваня Милева Последна промяна на 06 ноември 2015 в 07:10 15169 1

Илюстрация на книгата "Марсиански хроники" на Рей Бредбъри

Извънредната пресконференция на НАСА от снощи, 5 ноември, всъщност ни каза, че живот на Марс в някаква по-високоорганизирана форма от бактерии, не само че няма в момента, но и не е и имало.

Новите резултати на  космическия кораб MAVEN (Mars, Atmosphere and Volatile Evolution) на НАСА дават на учените основание да предположат, че голяма част от атмосферата на Марс, състояща се основно от въглероден диоксид, който поддържа относително топъл климат на повърхността на Червената планета и позволява водата да остане топла, Червената планета е загубила преди около 3,7 млрд. години.

"Предполагаме, че основните събития с атмосферата на планетата са станали в периода преди 4,2-3,7 милиарда години." - съобщи ръководителят на научната мисия MAVEN, Брус Джакоски (Bruce Jakosky).

В момента, Марс е студена и суха планета, но в далечното минало, повърхността му е била доста разнообразна. Наблюденията на марсохода Curiosity и други космически апарати показват, че преди милиарди години Червената планета е била сравнително топла, за да поддържа на повърхността си огромна система от езера, реки или океани, които са покривали по-голямата част на повърхността на Марс, съобщи представителят на НАСА.

"Този извод не изключва присъствието в далечното миналото на Червената планета на прости форми на живот", добавя Джакоски.

Животът на Марс

Да се намерят други живи същества е отдавнашна мечта на човечеството. И в тези надежди Марс бе фаворит - заради това, че е близо до Земята, има сходна продължителност на деня и наклон на оста, както и развихрящите въображението „канали“ и други структури на повърхността й. Марс бе едно от най-честите места, от където писателите на научнофантастични романи чакаха да дойдат нашите братя по разум.

Във „Война на световете“ на Хърбърт Уелс марсианците имат пипала и глави като на сепии. Произвеждат „червени водорасли“, които се смятат за причината за червения цвят на Марс. Последвалата радиоверсия на книгата на 30 октомври 1938 г. е представена като реална ситуация и много слушатели, които не чули началото на радиопредаването, си помислили, че това е истина. Това довело до масова психоза, траяла няколко часа.

Но последните констатации на научния екип на MAVEN изключиха всякаква възможност за съществуването на марсианска цивилизация дори и в миналото.

Периодично се появяват подобни "открития" на живот на Марс - игра на нашето въображение и желание да намерим нещо живо на Марс.

Няма време

Съгласно тази общоприета хипотеза, преди 4.6 милиарда години Слънчевата система е все още протозвезден облак (мъглявина), а въз основа на анализ на метеорити и лунна почва, възрастта на Земята се оценява на 4.5-4.6 милиарда години или по-точно на 4,567 милиона години. Преди 4.4 млрд години, Земята се охлажда достатъчно, че се образува континентална кора. Ново изследване от началото на 2014г. потвърждава, че циркониевите зърна, събрани от Западна Австралия, в района Джак Хилс са кристализирали заедно с образуването на земната кора преди около 4.374 милиарда години.

Първите форми на живот са се появили на Земята преди 3,8 милиарда години, но последните изследвания в тази област показват, че някакви прости форми микроби са можели да съществуват на нашата планета дори и преди 4,1 млрд. години.

Вероятно Марс не е изстинал по-рано от Земята - преди 4.4 млрд години. Но загубата на атмосферата е станала преди около 3,7 млрд. години. За толкова време не може да се развие нещо по-високоорганизирано от бактерии и то по най-оптимистични прогнози.

Периодът от преди 4.4-3.7 млрд години съответства на най-първия отрязък от геохронологичната таблица на Земята - Палеоархай. От това време са най-старите микрофосили, но все още не са се появили дори първите синтезиращи кислород бактерии.

Не можем да очакваме по-сложен живот на Марс от този. Снимка: www.mintdevices.com

На Марс вероятно е имало добри условия за развитие на Живот преди загубата на атмосферата, тя е била топла и влажна планета. Но мощното слънчево изригване я е превърнало в това, което е днес.

Възможно е преди това фатално събитие да е имало бурен микробен живот, но това не става за сюжет за роман. Съжалявам, уфолози.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.11 2015 в 09:01

НАСА звездите си ги нареди, други пък ги разреди. НАСА уредите взе да ползва, за да подреди всичките звезди. Накрая планетите ги натовари, други пък ги разтовари, за да уреди всичките беди на планетата една наречена Земя.