Какво е общото между сините бебета, ерекцията и COVID-19?

НаукаOFFNews Последна промяна на 08 април 2020 в 00:56 12497 0

Кредит pixabay

Азотният оксид е газ с голямо медицинско приложение. Всяка година той помага на хиляди бебета в състояние на недостатъчен приток на кислород към периферните съдове на тялото, от което бебетата посиняват. Последващите проучвания върху способността на газа да отпуска кръвоносните съдове води до развитието на най-известното синьо хапче - лекарството срещу еректилна дисфункция силденафил (виагра). Сега учени предполагат, че той може да помогне в борбата срещу COVID-19.

През 1992 г. списание Science нарича азотния оксид "молекула на годината". А през 1998 г. фармакологът Луис Дж. Игнаро (Louis J. Ignarro) от Университета на Калифорния, Лос Анджелис, печели Нобеловата награда за медицина за откритието на ролята на азотния оксид като "сигнална молекула в сърдечно-съдовата система". 

Възможно е безцветният газ без мирис да намери и друго приложение. В момента той бива тестван като експериментално лечение срещу COVID-19.

В болници в Масачузетс, Алабама, Луизиана (САЩ) и Швеция и Австрия, учените провеждат клинично изпитване, за да проверят действието на азотен оксид, вдишан от пациенти в леко до умерено състояние на COVID-19. Целта е да се изследва дали приложението на газа може да намали броя на пациентите, които стигат до необходимост от механична вентилация, оборудване, което е в особено ограничени количества по света. 

Участниците вдишват висока доза азотен оксид през маска за около 30 минути два или три пъти на ден. Контролната група не получава от газа.

В Италия, където газът се използва в по-зле организирани условия, изглежда лечението значително повишава нивата на кислород в кръвта на пациентите, разказва д-р Лоренцо Бера (Dr. Lorenzo Berra), специалист по интензивно лечение в многопрофилната болница на Масачузетс, който ръководи новото проучване. Но ще е необходимо по-строго тестване, за да се провери каква доза от азотния оксид помага.

Изследователски панел от същата болница предлага и второ изпитване, все още е в процес на разглеждане за одобрение, което ще включва здравни работници, изложени ежедневно на контакт с болни с COVID-19, което ги поставя във висок риск от заразяване. За 10 до 15 минути в началото и края на всяка смяна, лекарите и сестрите ще използват уред, за да вдишат висока доза азотен оксид. 

При хората азотният оксид се произвежда естествено от клетките, покриващи кръвоносните съдове, както и от някои мозъчни клетки. Той помага да се регулира кръвното налягане, да се изхвърлят токсините и предотвратява формирането на съсиреци от тромбоцитите.

Когато възпаление, емфизем или заболяване като кистичната фиброза (муковисцидоза) атакува белите дробове, големите кръвоносни съдове и тънките капиляри, които осигуряват кислород, се свиват. Вдишаният азотен оксид отпуска тези съдове, повишавайки обменът на кислород в кръвта и улеснявайки сърдечната дейност.

От 1993 г. насам азотният оксид се използва при новородени бебета с вродени сърдечни дефекти, на които не им достига кислород, както и при бебета с продължителна пулмонарна хипертония. Лечението на тези малки пациенти започват с вдишване на високи дози азотен оксид при интензивното им неонатално лечение и обикновено след пет дни тялото реагира и започва да го произвежда само.

При лечението на пулмонарна хипертония при възрастни, вдишаният азотен оксид разширява кръвоносните съдове на белите дробове без да засяга кръвоносни съдове другаде в тялото, което го прави безопасен начин за понижаване на високо кръвно налягане. Газът се прилага и при пациенти, претърпели сърдечна операция, за да не се предотврати стягане на белите дробове.

"Това е забележително лекарство", обяснява Бера, защото при вдишването му, ефектът се ограничава в белия дроб. "Профилът на риск е минимален".

През 2004 г. учени от Университета на Лювен в Белгия откриват и друго свойство на азотния оксид в борбата с коронавирусите. По-конкретно той се справя с коронавирусите преминали от прилепи върху хората и предизвикали епидемията от SARS през 2003 година.

При изследването клетки от африканска западна гриветка (Chlorocebus sabaeus), заразени със SARS коронавирус, органично съединение, съдържащо азотен оксид, намалява наполовина способността на вируса да се възпроизвежда. Година по-късно шведски учени потвърждават резултатите и откриват, че колкото по-голяма е дозата, толкова по-добре действа газът при унищожаването на вируса на SARS.

Тази зима, след началото на разпространението на новият коронавирус SARS-CoV-2 Бера си припомня старите изследвания и подготвя своя план, знаейки, че азотният оксид може да помогне както в подсилването на белите дробове на пациентите, така и блокирайки възможността на вируса да се възпроизвежда.

Очаква се общо 240 души да се включат в изследването на пациенти със слаби до умерени симптоми на COVID-19. Последващото изследване на здравни работници цели да включи 470 души.

При употребата на газа във високи дози, както е планирано в проучването, предложено от Бера, ще е необходимо стриктно следене на нивата на хемоглобина при пациентите, за да се избегне развитието на метхемоглобинемия, състояние при което червените кръвни клетки не успяват да се свържат с кислорода, защото се синтезира патологичен метхемоглобин (metHb) . В такива случаи дозите могат да бъдат намалени и бързо да се възстанови синтезът на нормален хемоглобин.

Междувременно в Китай, учените, борещи се с епидемията от COVID-19 се фокусират върху по-ранните резултати, получени от изследването на Игнаро. 

През 1988 г. учените откриват, че азотният оксид изглежда играе роля в подготовката на мъжките бозайници за секс. Отпускайки меките тъкани на пениса той позволява кръвта да навлезе свободно и така да предизвика ерекцията на органа. 

Осем години след това на пазара навлиза лекарствената форма за лечение на еректилна дисфункция силденафил, продавана под различни търговски марки.

В момента това вещество е тествано като възможност за лечение на COVID-19. Пилотно изследване в Китай прилага лекарството при пациенти със затруднено дишане, които още нямат нужда от механична вентилация.

Подобно на азотният оксид, силденафилът разширява кръвоносните съдове. Китайските учени смятат, че той може да помогне да отпуснат тънките съдове, които приемат кислород от белите дробове и това да помогне на пациентите да превъзмогнат дихателните проблеми, които се проявяват при някои случаи на COVID-19.

Източник: Los Angeles Times - How a discovery that brought us Viagra could help those battling the coronavirus

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !