Ексклузивно Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия с лекция във Физическия факултет

Какво се знае за ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson?

Ваня Милева Последна промяна на 25 януари 2021 в 00:03 8962 1

Кредит: Pixabay / CC0 Public Domain

След вече одобрените от европейския и американския регулатор ваксини срещу COVID-19 на Pfizer и Moderna се задават и други обещаващи кандидат-ваксиниа като действащата с еднократна доза на Johnson & Johnson, която има около 45 000 души, включени в текущите клинични изпитвания във фаза 3. Според ранни данни, току-що публикувани от компанията, тази ваксина също показва добра ефективност.

Данните от първа и втора фаза са публикувани на 13 януари в New England Journal of Medicine, а резултатите показват, че кандидат-ваксината на компанията създава имунен отговор при пациенти за най-малко 71 дни, т.е. за цялото време на изследването.

Ваксината също така „се понася добре“ от участниците в проучването, заяви Johnson & Johnson в съобщение за пресата. Докато ваксините Pfizer и Moderna са сходни, ваксината на Johnson & Johnson е много различна.

Ето какво се знае до момента и какво евентуално предстои.

Janssen Pharmaceutica, базираното в Белгия подразделение на Johnson & Johnson, разработва ваксината, известен като JNJ-78436735 или Ad26.COV2.S, в сътрудничество с медицинския център на Beth Israel Deaconess.

Как действа ваксината Johnson & Johnson COVID-19?

Johnson & Johnson е векторна ваксина с вирусен носител аденовирус, която използва двуверижната ДНК за стимулиране на имунен отговор в организма. Тази технология работи по различен начин от мРНК ваксините, предлагани от Pfizer-BioNTech и Moderna, които използват едноверижната РНК.

Във ваксината на Johnson & Johnson изследователите добавят парче генетичен материал от шиповия протеин на новия коронавирус (парчето, което се фиксира върху човешките клетки) в друг вирус, аденовирус 26 (Adenovirus 26), който е модифициран, така че да има способността да навлиза в клетките, но да не се възпроизвежда вътре в тях. Аденовирусите са често срещани вируси, които обикновено причиняват симптоми, подобни на настинка, но тъй като този, използван във ваксината, е променен и не може да се възпроизведе, той не може да разболява. (Други ваксини срещу COVID-19, включително тази на Оксфорд и AstraZeneca, използват подобна аденовирусна технология.)

Когато се инжектира ваксината на Johnson & Johnson, модифицираният аденовирус, носещ парче от шоповия протеин, се закрепва на повърхността на човешките клетки. Той прониква вътре, където модифицираният вирус стига до клетъчното ядро, където е човешката ДНК. След това аденовирусът поставя своята ДНК в ядрото, генът на шиповия  протеин се чете от клетката и след това се копира в информационната РНК (мРНК).

След това мРНК напуска ядрото и служи като набор от инструкции за другите клетки, така че те започват да произвеждат шипови протеини. След това те се разпознават от имунната система и човешкото тяло реагира като произвежда антитела към мнимата заплаха (въпреки че заплаха не съществува).

След това клетките на имунната система запомнят как да се борят с отделната част от SARS-CoV-2, новият коронавирус, така че ако влезете в контакт с него в бъдеще, тялото ви ще има способността да се бори по-ефективно с него.

Ваксината на Johnson & Johnson работи по сходен начин като тази на Оксфорд и AstraZeneca.

Тази технология е уникална, но Johnson & Johnson има голям опит с нея, тъй като вече е използвана за ваксината срещу ебола.

„Приложени са дали стотици хиляди дози от тази подобна ваксина“, а тя не е имала проблеми с безопасността, коментираазва д-р Уилям Шафнер (William Schaffner), специалист по инфекциозни болести и професор в Медицинския факултет на Университета Вандербилт.

Въпреки че все още се тества, ваксината COVID-19 на Johnson & Johnson изисква само една доза, а не две, като останалите одобрени ваксини на Pfizer и Moderna. Досегашните проучвания са установили, че приемането на една или две дози от ваксината предизвиква ефективни имунни отговори срещу SARS-CoV-2 при участниците в проучването, но нищо не е сигурно до завършване на клиничните изпитвания от фаза 3 и компанията разполага с достатъчно данни в подкрепа на единичната доза на ваксината.

Колко ефективна е ваксината Johnson & Johnson COVID-19?

На този етап не е напълно ясно. Публикуваните данни от проучванията от ранните етапи установяват, че повече от 90% от хората, които са били ваксинирани, са разработили неутрализиращи антитела (които се очаква да спрат заразяването с SARS-CoV-2 на човешките клетки) 29 дни след инжектирането на първата доза от ваксината. Два месеца след първата доза всички участници са разработили неутрализиращи антитела, които остават в сила поне 71 дни.

Какви са страничните ефекти на ваксината на Johnson & Johnson срещу COVID-19?

Според данните досега тя може да причини „леки до умерени странични ефекти, типично свързани с ваксинациите“, подобни на очакваните от ваксините на Pfizer и Moderna. Това са симптоми, подобни на настинка, като главоболие, болки в тялото, болка на мястото на инжектиране и повишена температура - нормален признак, че се подготвя имунният отговор на организма.

Как се съхранява ваксината Johnson & Johnson COVID-19?

Един от най-големите плюсове на ваксината Johnson & Johnson е нейната трайност. Тъй като не съдържа деликатната мРНК като ваксините на Pfizer и Moderna (които се съхраняват на много ниски температури), тя не е толкова уязвима и може да остане стабилна в нормален хладилник (2-7 ° С) до три месеца.

„Това е голямо предимство“, отбелязва д-р Томас Русо (Thomas Russo), професор и шеф по инфекциозни болести в университета в Бъфало. Безопасното съхранение на останалите налични ваксини, особено ваксината на Pfizer (която трябва да се съхранява при -70 ° С), представлява предизвикателство за логистиката и транспорта, изисква специални фризери, да не говорим, че трудно би се съхранявала в обикновен лекарски кабинет или аптека.

Кога ще бъде издадено разрешение за употреба от FDA и EMA?

Очаква се клиничното проучване на Johnson & Johnson от фаза 3 да приключи до средата на февруари. Ако всичко е добре, компанията може да кандидатства за разрешение за спешна употреба от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), обяснява д-р Русо. След като FDA даде одобрението си, възможно е ваксината да бъде разрешена някъде през март за Съединените щати.

През август компанията подписа договор с федералното правителство на стойност 1 милиард долара, обещавайки да произведе 12 милиона дози от ваксината си до февруари и 100 милиона дози до края на юни. Но според The New York Times производството може закъсненее с около два месеца.

Европейска агенция по лекарствата вече разреши използването на ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna, които в крайна сметка ще осигурят дози за 380 милиона души, или над 80% от населението на ЕС. 

Понастоящем EMA оценява трета ваксина - тази на Оксфорд/AstraZeneca - а решението трябва да бъде оповестено до края на месеца. Европейската агенция също така започна и преглед на ваксината на Johnson & Johnson. Очакват се и още две други споразумения за доставка идват от CureVac и Sanofi/GSK.

До декември 2020 г. България е поръчала 1 млн. ваксини от Pfizer, с което достига до 0,33% от общата поръчка на ЕС, недостигайки полагащата й се квота от 1,55%. От ваксината на Moderna за нас са поръчани само 500 хиляди броя, което е 0,31% от общата поръчка на ЕС. България разчина най-вече на ваксината на Astra Zeneca, от която е поръчала 4 518 323 бройки, количество, което най-много се доближава и до квотата, на която имаме право - 1,13% от всички за Европа.

Нашата страна е последна по процент на ваксинирани на 100 души в ЕС, а самата Европа обаче е критикувана за бавния процес на ваксинация.

Източници:

How Does Johnson & Johnson’s Single-Dose COVID-19 Vaccine Work?, prevention

How the Johnson & Johnson Vaccine Works, The New York Times

EU pledges to ramp up COVID-19 vaccine production; sets vaccination targets, Rachel Arthur, 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!