Канелата изгаря мастните клетки, но не очаквайте чудеса

НаукаOFFNews Последна промяна на 26 декември 2017 в 00:00 5118 0

Кредит Pexels

Учени от Университета на Мичиган установиха, че една от любимите подправки, канелата, може да ни помогне в битката със затлъстяването, съобщи сайтът на университета.

Изследването е публикувано в списание Metabolism: clinical and experimental.

И досега се знаеше, че етеричното масло цинамалдехид, което придава на канелата нейния вкус и мирис, може да стимулира обмяната на веществата при мишки, но механизмът, чрез който става това, бе неясен. Сега Юн Ву (Jun Wu) прилага цинамалдехид към мастните клетки както на плъхове, така и на хора. Тя и колегите й разбират, че канеленото масло действа директно върху мастните клетки (наричани също адипоцити), карайки ги да горят енергия като отделят топлина в процес, наречен термогенеза.

"Термогенните мастни клетки, които превръщат химическата енергия в топлина, присъстват и при мишки, и при хора. През последните години се наблюдава голям напредък в разбирането ни за регулирането на тези адипоцити и се оценява потенциала на тези клетки да противодействат на затлъстяването. Нашето изследване има за цел да разбере формирането и активирането на тези мастни клетки и да разкрие как те могат да повлияят на системния метаболизъм" - пише Ву.

Мастни клетки. Източник: Pinterest

Адипоцитите складират мазнини под формата на липиди. Това е изключително полезно за нашите предци, които не са имали надежден достъп до храна. Те могат да убият животно или намерят дърво с плодове днес, но нищо утре и вдругиден. Този механизъм помага на хората, а и на други животни да оцелеят.

Но напоследък този механизъм започва да се обръща срещу нас. В развития свят, в който храната е лесно достъпна, хората започнаха да ядат твърде много. А телата им все още пестят енергия под формата на липиди, без да знаят, че никога нямат да могат да използват тази енергия. И така се трупат мазнини.

"Сравнително наскоро този енергиен излишък се превърна в проблем", коментира Ву. "По време на еволюцията противоположното - проблемът е бил недостигът на енергия. Така че всеки енергоемък процес обикновено се изключва в момента, в който тялото не се нуждае от него".

Изследователите смятат, че тъй като канелата превръща в топлина мастните клетки, редовната й консумация може да покаже видим ефект.

"Ние смятаме, че не е нужно да се яде наведнъж голямо количество канела", казва тя. "Ако приемате от нея всеки ден, предполагаме, че ще има кумулативен ефект и че с течение на времето ще има полза".

Канелата не е чудотворен лек

Канелени сладки - ако изядем цяла чиния, това няма да ни помогне срещу затлъстяването - без значение колко канела има в тях. Здравословната диета и тренировните все още са най-добрият начин за отслабване. Снимка: Food Network.

Сега, нека бъде ясно - това не означава, че ако изсипем пакетче канела в сладкиша си. ще отслабнем.

В света има огромен проблем с наднорменото тегло и няма вълшебна пръчица, която да ни спаси, дори и да е с канелено покритие. Медиите често преувеличават такива обещания и потребителите в крайна сметка решават, че тази или онази храна може магически да ги отърве от тлъстините. Нищо не може да замени една здравословна диета и физическите упражнения. Но като част от балансирания начин на живот, канелата също може да помогне.

Важното е, че при по-нататъшните изследвания би могло да се намери начин канелата да се включи в лечението и защитата срещу затлъстяването като нов подход за здравословен метаболизъм.

"Канелата е част от нашата храна от хиляди години, а хората и досега я ползват", коментира Ву. И тъй като е популярна подправка, може би, с по-голяма охота ще бъде приемана от пациентите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !