Кои са най-добрите ловци сред хищниците? (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 януари 2020 в 00:40 10675 0

Лъв. Кредит:Michael Jansen, Flickr, CC BY-ND 2.0

Не е лесно да бъдеш хищник и за много видове повечето преследвания завършват с неуспех, докато по-малките ловци рискуват да загубят трудно уловената плячка от по-големи хищници.

Но кой е най-успешният ловец и кой звяр трябва да се потруди повече, за да си достави храна?

1

Африканско хиеново куче - 85% успешен лов

Глутница африкански хиенови кучета (Lycaon picus) - Национален парк Крюгер - Южна Африка (Sabi Sabi Game Reserve). Кредит: Wikimedia Commons

Слабото тяло, симпатичните големи кръгли уши на африканските хиенови кучета са измамни - те са едни от най-успешните хищници, които убиват 85 % от преследваните животни.

Плячката им варира от малки импали до антрилопи гну, които са 10 пъти по-тежки от тях.

Но могат да загубят половината от убитите от глутницата животни от други месоядни зверове като хиени и лъвове.

2

Чернолапа котка - 60% успешен лов

Невинната на вид чернолапа котка (Felis nigripes) е един от най-добрите ловци сред хищниците. Кредит: Jonathan Krizn, Flickr, CC BY 2.0

Чернолапите котки (Felis nigripes) са най-дребните от семейство Котки, но са изумително активни и успешни нощни ловци - едно наблюдение на учените показва, че опитват да ловуват на всеки 30 минути и постигат успех в 60 на сто от случаите, което ги прави един от най-ефективните хищници в света. Плячката им е много разнообразна - от гризачи и земеровки до малки птици и насекоми и всяка вечер извършват 10-14 убийства.

3

Гепард - 58% успешен лов

Гепард (Acinonyx jubatus), преследващ плячката си. GoodFreePhotos CC0 / Public Domain License.

В проучване в Серенгети през 2012 г. се наблюдават 192 преследвания на гепарди, от които 114 завършват с убийство, това означава успеваемост от 58 на сто. За да възпрепятстват по-големите хищници да отмъкнат трудно уловената им храна, те я преместват на по-усамотени, закътани места, но дори и така, изследванията сочат, че опазват плячката си в 10 % от случаите.

4

Леопард - 38% успешен лов

Леопард. GoodFreePhotos, CC0 / Public Domain License.

Проучванията, проведени върху леопарди, разкриват висок процент на успеваемост, вариращ от 38 на сто за индивидите в североизточна Намибия до 14 на сто в Калахари. Доказано е, че женска с малки успява в 28% от случаите, докато самотният мъжки може да постигне само 14 на сто!

5

Домашна котка - 32% успешен лов

Домашна котка (Felis catus). Кредит: Pixabay

Проучване на диви домашни котки, проведено от учени в Северна Австралия, установи, че хващат жертвата си в 32 от 101 опита за лов - успеваемост от 32%. Коефициентът нараства, когато ловуват в открити местообитания, до 70%. Но само 28% от плячката си изяждат.

Домашните котки убиват милиони малки птици и животни всяка година и е доказано, че те причиняват значителни екологични щети. 

Какво можете да направите, за да намалите убийствата на вашата котка?

6

Лъвове - 25% успешен лов

Ревящ мъжки лъв. Кредит: pxfuel

Лъвовете вдъхват респект като могъщи хищници, но процентът на успеха им по време на лов силно зависи от броя на участващите лъвове - един лъв на дневна светлина има успеваемост от 17-19 на сто, но успеваемостта се увеличава при ловуващите в група до 30 %. От 1300 преследвания, наблюдавани в Серенгети, при почти половината са участвали само по едно животно, в 20 % са участвали две, а останалите са в група обикновено между три и осем индивида.

7

Вълци - 14% успешен лов

Вълци (Canis lupus) са заобиколили бизон. Кредит: Wikimedia Commons

Според 14 отделни проучвания на ловуването на вълците средният процент на успеваемост за този вид е 14 %, но има много вариации. Вълци, ловуващи лосове на остров Роял (в Горното езеро в САЩ), се оказват успешни едва в 6 на сто от случаите, докато вълците, преследващи белоопашати елени в Минесота, убиват плячката си в около 20 % от случаите.

8

Полярна мечка - 10% успешен лов

Полярна мечка (Ursus maritimus). Кредит: Wikimedia Commons

Полярните мечки ловуват главно тюлени или чрез засада в снежните им леговища, или като ги дебнат около дупките в леда, през които тюлените се подават да дишат, или преследвайки ги по морския лед - и във всички случаи изследванията показват, че шансовете им за успех са 10 на сто. Някои бели мечки от Свалбард (Шпицберген) са наблюдавани, че успешно ловуват елени, а на други места - убиват китове белуга, които се появяват през малка дупка в леда, за да дишат.

9

Тигър - 5% успешен лов

Тигър (Panthera tigris). Кредит: Soren Wolf, Flickr, CC BY-ND 2.0

Въз основа на наблюдения, направени в Националния парк Канха в Индия, американският полеви биолог Джордж Шалър (George Schaller) смята, че тигрите са успешни само в 5 % от случаите, докато колегата му Валмик Тапар (Valmik Thapar) дава оценка 10 на сто. Но проучвания на амурски тигри в руския Далечен Изток, реконструиращи  събитията от следите в снега, показват успешност от 38 % при лов на елени до 54 на сто за дива свиня.

Източник: 

Hunting success rates: how predators compare, DiscoverWildLife

Най-важното
Всички новини