Коне като анимационни герои - още една тревожна тенденция (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 18 октомври 2017 в 09:54 14146 1

Жребче с кръгли очи и деформирана глава е най-новият пример за модата да се селектират животни със "сладък" външен вид, което обаче създава рискове за здравето на животните, предупреждава в NewScientist Дани Шембърс (Danny Chambers), ветеринар в Langford Vets, част от Университета в Бристол, Великобритания.

Когато хората започнаха даа опитомяват животни, те ги селектираха по някакви желани характеристики - по-висока продуктивност в животновъдството, размер или скорост на конете и по-добри пастирски или ловни способности при кучетата.

В по-ново време обаче са търсени и определени естетически качества, което доведе до много деформирани примери като мопсовете и френските булдози - при които животните заради външния си вид страдат от сериозни проблеми за здравето си. Те са изложени на висок риск от затруднения с дишането, които често изискват хирургична намеса за подобряване на въздушния поток към белите дробове, понякога и спешна трахеотомия поради остър респираторен дистрес.

Сега изглежда че и конете се присъединяват към списъка.

Експерти предупреждават: селектционерите правят конете да изглеждат като анимационни животни. Източник: DISNEY

Както посочва Пийт Уедбърн (Pete Weddburn), ветеринарен колумнист за The Telegraph, - незаконно е да се задуши куче, но е напълно законно да се размножават кучета от порода, която не може да получи достатъчно кислород поради стеснени дихателни пътища.

Това не е сладко

Тези домашни любимци не могат да тичат като нормалните си събратя, те се борят да регулират вътрешната си топлина, така че са предразположени към прегряване при топло време, имат проблеми с очите, болести на кожните гънки, формата на опашката им често е свързана с болезнени гръбначни аномалии, неврологични проблеми и не могат да раждат без цезарово сечение.

Най-обезпокоителното е, че много от техните собственици смятат, че хъркането и сумтенето, показващи дихателни затруднения са "сладки". Ако едно дете издава подобни шумове щяха съвсем с основание да го откарат в болница.

А сега тенденцията за деформирани лицеви характеристики изглежда се пренася и при конете.

Една порода арабски коне се характеризира с леко "изпъкнало" лице. В САЩ, например, тези черти са търсени. Миналата седмица станаха популярни снимки и видео на 9-месечно арабско жребче с деформирана горна фронтална кост на черепа, която му придава изключително вдлъбната форма на главата. Докато списание Veterinary Record съобщава, че един ветеринар е потвърдил, че животното няма здравословни проблеми, то също така цитира част от многото си притеснения.

Специалистите са обезпокоени от тази тенденция, тъй като конете е известно, че могат да дишат само през носа си, а не и през устата. При кон с изключително изпъкнали лицеви форми, носните проходи вероятно ще бъдат значително по-стеснени, ограничаващи въздушния поток и следователно ще им бъде трудни да тичат.

За този кон, хвален като "близо до съвършенството", благодарение и на размножителния си потенциал, вече се говори, че струва милиони лири.

Сред животновъдите и собствениците на такива животни няма разбиране за притесненията на ветеринарните лекари и активистите за защита на животните, които посочват, че техните любимци ще страдат.

Какво може да се направи?

Ключът е да се образоват собствениците, че развъждането на животни с физически характеристики, които изискват лекарска намеса, за да може животното да живее нормален живот, не е приемливо.

Тези тенденции повдигат много въпроси без отговори. Защо чистокръвните породи са толкова популярни, когато всички те имат множество здравословни проблеми? Защо победителите в изложбите представляват екстремни примери за най-лошите характеристики на тази порода? Защо не приемаме животните да страдат, но смятаме за нормално да отглеждаме любимци, които страдат само защото ни изглеждат "сладки"?

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

1

поп Дръвчо

18.10 2017 в 13:19

А, споко, това е само междинна спирка.

Следващата (и далеч не последна) - деца като анимационни герои.