Кораловите рифове бавно се връщат към живот (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 ноември 2016 в 11:12 7888 0

По време на миналогодишните експедиции до Тихоокеанските рифове учените нарекоха околностите на остров ​​Киритимати гробище на корали - 85% бяха мъртви, 10% - болни и с променен цвят, а само 5% - в нормално състояние. Този месец екипът се върна към тези далечни острови и установи, че 6% до 7% от коралите са живи и здрави, появили са се "коралови бебета", заяви Джулия Баум (Julia Baum) от Университета на Виктория (Канада). 

"Ние си отидохме с чувство на страх след последното пътуване, но сега виждаме, че някои корали, които бяха буквално на ръба, сега са живи - заяви климатологът Ким Коб (Kim Cobb) пред Associated Press. "Това е най-доброто, на което можехме да се надяваме. Много от рибите, които живеят в рифа, изглежда, са се върнали".

Водата на Тихи океан се загрява от Ел Ниньо и едни от най-засегнатите живи организми са коралите. Избелването на коралите засяга не само тях, но и цялата екосистема. Когато температурата на водата се повиши, коралите освобождават водораслите, с които живеят в симбиоза. Водораслите осигуряват хранителни вещества, те създават и ярките цветове в коралите, а без тях, коралите остават само бял скелет. Ако температурите продължат да се покачват, коралите в крайна сметка ще умрат. Според учените сега се отбелязва рекордно количесто избелели корали, а явлението се причинява предимно от Ел Ниньо - естествен процес на затопляне на Тихия океан, което променя времето в световен мащаб.

Коралови рифове край остров Киритимати са сред най-сериозно пострадалите коралови места в света. Засегнат е и Големият бариерен риф, простиращ се покрай бреговете на Австралия. 

"Въпреки тази масивна загуба, има признаци на надежда," заяви Баум. - "Все още кораловите рифове са гъвкави и издръжливи и се опитват да се възстановят". 

Многогодишните наблюденя показват, че дори и след масови измирания, кораловите видове са способни да се възстановят. Например рифът Скот близо до западния бряг на Австралия, който преди 12 години бе почти унищожен след вредните ефекти на Ел Ниньо през 1998 година и обявен за мъртъв през 2003 г., сега процъфтява отново, подчертава Nature World News.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !