Мъжете не носят маски, защото смятат, че е не е "готино"

Ваня Милева Последна промяна на 18 май 2020 в 00:58 3857 0

Кредит lukasz_gl - Pixabay

Мъжете по-рядко носят маски.

Властите облекчиха ограниченията заради пандемията на коронавирус, но задължителното носене на маски в закрити помещения остава. Ново проучване разкри, че мъжете са по-склонни да оставят маските си у дома. Изследователите откриха също, че мъжете по-често смятат, че няма да бъдат засегнати сериозно от COVID-19, макар данните да показват, че повечето от пациентите са мъже.

Мъжете съобщават, че не са склонни да покриват лицето си, особено на места, където това не е задължително. Изследователи от Математическия научноизследователски институт в Бъркли и Университета Мидълсекс, Лондон във Великобритания заявиха, че задължителното носене на маска „има по-голям ефект за мъжете, отколкото за жените“.

Мъжете по-често смятат, че носенето на маска е срамно, признак на слабост, стигма и като цяло, че не е "готино", според съавторите на новото изследване Елен Барсело (Hélène Barcelo) и Валерио Капраро (Valerio Capraro).

Според изследователите в откритието има „особена ирония“, тъй като мъжете изглежда са по-засегнати от вируса. В тежко засегнати места като Ню Йорк, Испания, Италия и Китай мъжете се разболяват от COVID-19 много по-често в сравнение с жените. Носенето на маски се препоръчва от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията. 

Други проучвания показват също относителното нежелание на мъжете да носят маски като защита срещу COVID-19. Анкета, проведена от Фондация One Gallup/Knight от 14 до 20 април, установи, че само 29% от мъжете твърдят, че "винаги" покриват лицето си извън домовете си. За сравнение 44% от жените казват, че често използват маски на обществени места.

„По отношение на пола, бе установено, че жените като цяло са по-малко склонни да поемат рискове и по този начин по-често се съобразяват с превантивното поведение от мъжете“, обобщават авторите на изследването.

Източник:

MDX academic's joint research finds men less likely to wear masks to protect against COVID-19, Middlesex University London

Study Shows Men Less Likely To Wear Masks Because They Think It's Uncool, IBTimes

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !