Мелатонинът кара рибите да пеят (видео)

Георги Гърков Последна промяна на 21 октомври 2016 в 10:00 5843 0

Кредит Margaret Marchaterre / Cornell University

Точките, които са подреден в линия по корема на рибата-мичман са фотофори, органи, които произвеждат светлина и напомнят на редиците от копчета по униформата на моряк.

Мелатонинът не е само хормон на съня, а причина за серенади, за рибата-мичман от вида Porichthys notatus.

По време на размножителния си период мъжките екземпляри прекарват нощите в песни. Те изграждат гнездата си под някой камък в близост до брега и търпеливо изчакват женските, за да ги привлекат със своите напеви.

Изследването е публикувано в Current Biology.

От хора до риби, нощното освобождаване на мелатонин помага за координацията на циркадните ритми в тялото и биологическите процеси, протичащи в тъмнината. Любовният хор на рибите обаче е първият пример за участието на хормона в любовна песен според Андрю Бас (Andrew Bass) от Университета в Корнел, цитиран от Science News.

Мъжкият екземпляр създава постоянен звук "ммм" от бързо потрепване специализирани мускули, разположени около плавателния мехур, с четота до 100 пъти в секунда в студена вода. Рибата може да удължи продължителността на бученето си до два часа, както съобщават Ни Фън (Ni Y. Feng) и Бас. Същият тип мускулно трептене се наблюдава при опашките на гърмящите змии и при гласовите структури на пойните птици и прилепите.

Насред хора от бучене, мъжките екземпляри изчакват търпеливо женските да дойдат при тях.

Понякога прибягват и до по-крайни методи - улавят с устите си главите на преминаващите женски и ги повличат със себе си, казва Бас. Ако тя избере да остане, снася яйцата в "тавана" на гнездото. Мъжкият екземпляр, обитаващ гнездото, или понякога тайно прокраднал се негов конкурент освобождава сперма във водата за външно оплождане.

Покриването на каменната повърхност с яйца може да отнеме до 24 часа на женската. Когато процесът е завършен, женските отплават, като оставят бащата да се грижи за мозайката от яйца от различните женски, които са се впечатлили от маратоните му по бучене.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !