Мичио Каку: Извънземните вероятно ще изглеждат като октоподи

НаукаOFFNews Последна промяна на 17 май 2018 в 08:12 10215 1

Кредит Pixabay

Ако някога сте се чудили как изглеждат извънземните, в съзнанието ви вероятно ще изникне образа на зелени същества с блестящи големи очи. И макар че това може да е вярно за интелигентния живот извън нашата Слънчева система (макар че няма никакъв начин да узнаем все още), ако има разумен живот в собствената ни Слънчева система, той вероятно ще прилича на скромния земен октопод, според японския физик Мичио Каку (Michio Kaku), разказва Inquisitr.com.

Д-р Каку наскоро публикува книгата "Бъдещето на човечеството" (The Future of Humanity), която се докосва до най-различни теми, свързани с космоса и възможността за съществуването на интелигентен живот на друго място в Слънчевата система. Що се отнася до самия извънземен живот - неговият разумен вариант - в нашата система, ученият има доста необичайна хипотеза.

Къде може да съществува извънземен живот в нашата Слънчева система

Освен тук, на Земята, учените смятат, че има два възможни варианта за това, къде може да съществува живот в Слънчевата система. Едното място е Марс, където ако съществува някакъв живот, то със сигурност ще бъде примитивен, едноклетъчен живот като бактерии или гъбички. Другата възможност са океаните, които съществуват на различни луни в нашата Слънчева система като спътника на Юпитер Европа или спътника Енцелад на Сатурн. Тези океани са покрити с лед, но учените смятат, че под повърхността им може да се крие живот - дори разумен живот. 

Marc Van Norden/Flickr (CC BY 2.0)

Това означава, че ако има някакъв извънземен живот в нашата Слънчева система би трябвало да прилича на водните форми, обитаващи Земята, твърди д-р Каку.

Но това не е всичко

Както знаете, земните океани са обитавани от  разнообразие от живи същества - от примитивни едноклетъчни организми до бозайници, чиято интелигентност съперничи на тази на Homo sapiens. Но д-р Каку смята, че една извънземна цивилизация ще изисква някои характеристики, които имат вече няколко вида морски организми. Според него, представителите на всяка интелигентна извънземна цивилизация на Енцелад или Европа ще имат противостоящи пръсти, за да могат да хващат инструменти, да имат добро зрение и способност да общуват.

Така остават само октоподите - те не са развили способността да комуникират тук на Земята. Но в космоса всичко е възможно. И всъщност, близък братовчед на октопода - калмарът - би могъл да развие нещо подобно на комуникация, така че теоретично това е възможно за главоногите.

"На далечна планета при различни условия можем да си представим, че подобно на октопод същество може да развие някаква форма на език. Би могло дори да си представим, че в някакъв момент в далечното бъдеще еволюционният натиск на Земята може да принуди октоподите да развият разум. Такава интелигентна раса от октоподи е допустима”.

Разбира се, ако и докато не бъде изпратена достатъчно сложна космическа сонда, никога няма да разберем със сигурност.

Или може би, а тази мисъл наистина звучи застрашително - октоподоподобна извънземна раса е еволюирала да живее извън водата и се насочва към нас за първи пряк контакт.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

1

Лопе де Вега

17.05 2018 в 10:22

Този Мичо е напълно сбъркан. Погледайте го по Дискавъри и ще му поставите диагноза. Да вземе първо да обясни земния живот или за по-лесно създаването на ДНК.