Изследователи от Университета на Орегон са извели и патентовали нов щам морски водорасли Palmaria palmata, наречени още далс. Новите водорасли са полупрозрачни, имат червен цвят, съдържат много протеини и растат бързо. Но най-важното - пържени имат вкус и мирис на бекон.
Забавно е, че първоначалната цел на биолозите била да се въведе храна за охлюви, наречени "абалони", които се ценят в Азия като деликатес. Обикновените червени водорасли далс растате свободно в Северния Тихи и Атлантическия океан. В продължение на векове водораслите се използват за храни като закуска и като богат източник на диетични фибри (особено в Исландия). Най-ранното споменаване на тяхното използване като храна е преди 1400 години.
Работата по отглеждането на новия щам водорасли се извършва цели 15 години от Крис Лангдън и неговия екип. Получените водорасли приличат на полупрозрачна червена маруля. Те съдържа много минерали, витамини и антиоксиданти, а в сухо тегло се съдържат колкото 16% протеини.
Червен абалон
Технологията на отглеждане на далс и охлювите абалони в промишлен мащаб вече е успешно тествана в Хавай от Big Island Abalone Corporation.
Досега никой не се е заел с отглеждането на тези водорасли за продажба като храна или хранителна добавка, но експериментите, в които участват няколко готвача от Портланд потвърждават големия потенциал на водорасли като нова храна.
Вегетарианците, вероятно ще са във възторг.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари