Муха с името на Нощния крал всъщност има някои прилики с Белите бродници

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 юли 2019 в 00:28 2861 0

Кредит CSIRO

Новопокръстената муха Paramonovius nightking

Нов вид австралийска муха е кръстена на Нощния крал от нашумелия сериал „Игра на тронове”. И се оказва, че насекомото наистина споделя някои от характеристиките на предводителя на Белите бродници, според нова публикация в списанието Austral Entomology.

Мухата, наречена Paramonovius nightking се среща през зимата, има "корона" от остри власинки и е покрита с прах, приличащ на сняг. Размерът им е едва около 11 милиметра, но този вид може да превръща други насекоми в "зомбита". Подобно други членове на семейство Bombyliidae, тя е паразитоид, чиито ларви живеят в гостоприемника като паразити и след това го убиват. Женските P. nightking снасят яйца в тялото на други насекоми преди ларвите да се появят и изхранват с тъканите на гостоприемника, който накрая умира. 

"Сюенкун Ли (Xuankun Li), който дава името на Paramonovius nightking, докторант в CSIRO, (Австралийската национална научна организация), е голям почитател на „Игра на тронове”, което е доказателство, че вдъхновението за имената на новите видове може да дойде от всякъде", споделя ентомологът от CSIRO, Браян Лесард (Bryan Lessard).

Както съобщават в своята публикация, видът е открит през 2012 г. от двама любители в Националния парк Уанаду в Западна Австралия. Но учените искали да му дадат запомнящо се име, с надеждата повече хора да научат за по-неизвестните видове, според CSIRO. В момента едва по-малко от една четвърт от половин милион видове в Австралия имат имена. 

"Това е сериозно занимание, но кръщаването на вида е най-забавната част за таксономистите", добавя Лесард. "Биоразнообразието движи живота на нашата планета. То поддържа кръговрата на хранителните вещества и въглерода, опрашва растенията и почиства въздуха, който дишаме и водата, която пием. Ние буквално не бихме могли да живеем без него".

Мухата Paramonovius nightking не е единственото насекомо, кръстено на герой от „Игра на тронове”. След като откриват три нови вида бръмбари, екип ентомолози от Университета на Небраска-Линкълн ги кръщават на трите дракона на Денерис Таргариен, с имената Gymnetis drogoni, Gymnetis rhaegali  и Gymnetis viserioni.

Източник: IFLScience - New Species Named After The Night King From "Game Of Thrones" For Very Good Reasons

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !