На 16 октомври 1846 г. за пръв път е демонстрирана пълна упойка от етер при операция на пациент

НаукаOFFNews Последна промяна на 16 октомври 2022 в 00:00 8272 0

Кредит Public domain

Картина на Ернест Борд (1877–1934) ок. 1920. Илюстрация на първата употреба на етер като упойка през 1846 г. от денталния хирург У.Т.Г. Мортън.

Уилям Томас Грийн Мортън (9 август 1819 г. - 15 юли 1868 г.) е американски стоматолог и хирург. Пред 1846 г. той прави първата успешна публична демонстрация на анестезия с етер по време на операция. Счита се, че благодарение на него в медицината е въведена хирургичната анестезия.

Мортън започва стоматологичната си практика в Бостън през 1844 г. През януари 1845 г. той присъства на неуспешен опит на своя колега Хоръс Уелс да демонстрира болкоуспокояващите свойства на азотния оксид в Болницата на Мазачузетс. Решен да открие по-надеждно вещество, Мортън се консултира със своя учител, химикът Чарлс Джаксън, с когото преди са работили върху облекчението на болката. Двамата обсъждат възможността да се използва етер и Мортън за пръв път го прилага за вадене на зъб на 30 септември 1846 г. На 16 октомври 1846 г. той успешно демонстрира употребата му, подавайки етер на пациент, подложен на операция от тумор на врата в същата зала, в която Уелс не успява по-рано. 

Мортън опитва да придобие изключителните права за употребата на етер като анестезия. Той прекарва остатъка от живота си в скъпи съдебни спорове с Джаксън, който твърди, че пръв е направил откритието, въпреки че официалното признание за първата операция с анестезия е дадено на Уелс и лекарят от Джорджия Крауфърд Лонг. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !