На 27 октомври 1924 г. е роден Ален Бомбар (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 27 октомври 2022 в 00:00 5462 0

На днешната дата, 27 октомври, през 1924 г. е роден френският биолог и лекар, извършил с малка лодка пътешествие през Атлантическия океан, за да провери теорията си, че корабокрушенец без провизии може да оцелее.

Той е на 27 години, когато напусна Канарските острови на 19 октомври 1952 г. с гумената лодка „Еретик“ с почти никакви провизии и само секстант за навигация. По време на плаването Ален Бомбар консумира само сурова риба, която лови съа саморъчно направен харпун и повърхностен планктон. Пие в ограничени количества морска вода от време на време на глътки. Неговата надуваема лодка е дълга само 4,5 м и снабдена с платно. Бомбар достига Барбадос 65 дни по-късно на 23 декември 1952 г.,е отслабнал с около 25 кг. 

През 1953 г. излиза от печат неговата книга “Доброволен корабокрушенец“.

„Жертви на легендарни корабокрушения, загинали преждевременно, аз зная: вас не ви е убило морето, не ви е убил гладът, не ви е убила жаждата. Носейки се върху вълните под скръбните крясъци на чайките, вие сте умрели от страх“, казва Ален Бомбар в книгата си.

Той се подлага на този експеримент с единствената цел да докаже на хората, че е възможно да оцелеят в открито море без запаси от храна и вода, и да ги научи на изкуството на оцеляването.

Много години след пътуването си получава признателни писма: „Ако не бе твоят пример, щяхме да умрем.“

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !