На този ден през 1968 г. е изстреляна първата пилотирана мисия, достигнала орбитата на Луната

НаукаOFFNews Последна промяна на 21 декември 2020 в 00:15 3114 1

Кредит NASA

На 21 декември 1968 г. Аполо 8, първата управлявана от човек мисия до Луната, е успешно изсреляна от Кейп Канаверал, Флорида. На борда са астронавтите Франк Борман, Джеймс Ловъл Дж. и Уилиян Андерс. 

На 24 декември астронавтите навлизат в орбита около Луната и така стават първите хора, успели да го постигнат. По време на десетте пълни лунни орбити, които мисията осъществява, към Земята са изпратени записи и впечатляващи снимки на нашата планета и Луната, заснети от кораба. Освен че стават първите хора, успели да видят Земята от позицията на естествения ни спътник, тримата астронавти стават и първите хора, видели обратната страна на Луната. 

"Земен изгрев". Кредит: NASA/Bill Anders

Сутринта на 25 декември Аполо 8 напуска лунната орбита и започва пътуването си обратно към Земята и се приземява успешно в Тихия океан на 27 декември. На 20 юли 1969 г. астронавтите от мисията Аполо 11 Нийл Армстронг и Бъз Олдрин стават първите хора, стъпили на Луната. 

Близката страна на Луната, заснета от екипажа на Аполо 8. Кредит: NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12427

1

vmv

21.12 2020 в 10:19

С автобус №80 пътуваме по нагорнището от Диана-бад към ВМЕИ-то. Автобусът буксува по заледеното шосе и аха-аха да "тръгне" назад. Натъпкани сме, едвам се диша и се чува глас от пътник: "Айде бе, шофьор! Хората с 80% шанс на Луната отидоха, ние до Дървеница, не можем!..
...Та, запомнихме я ... датата, с малък приключенски ужас.