Най-интересното, което се случи тази седмица

15 - 21 ноември 2015

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 ноември 2015 в 09:27 4953 0

Тази седмица мина под знака на два големи пробива в медицината и по-специално в областта на трансплантациите:

За пръв път са изградени човешки гласни струни по изкуствен път За първи път, учени са отгледали гласни струни от изолирани клетки от човешки гласни струни. При тестове в лаборатория, биоинженерната тъкан вибрирала и дори звучала като истинския орган.

Лице назаем - пожарникар получава най-сложния лицев транспант в света (видео) От медицинския център Langone към Нюйоркския университет (NYU Langone) обявиха тези дни успешното приключване на най-радикалния лицев трансплант постиган до сега, който поставя нови стандарти в тази сфера на медицината. Важно е, че за пръв път лицева трансплантация е извършена на пожарникар-доброволец, който е пострадал от пълно обгаряне на лицето и скалпа по време на изпълнение на служебния си дълг. 

Впечатляващо бе и представянето на кръвен тест, който само с една капка с доста висока достоверност определя дали пациентът е болен от рак.

Нов начин за откриване на рак само по една капка кръв Само една капка кръв е достатъчна, за да се определи дали един пациент е болен от рак с помощта на нов тип анализ. Този нов тест дава възможност с почти 100% точност да се определи наличието тумор в организма човека, според доклад, публикуван в медицинското списание Cancer Cell.

Тази седмица бе обявено и че са излекували последния болен от Ебола пациент в Гвинея и генетиците обявиха за намеренията си да клонират пещерни лъвове.

И един пробив на генетиката, но този път в административните забрани:

САЩ позволи ГМО сьомгата.  За първи път в историята американската Инспекция по храните и лекарствата (Food and Drug Administration - FDA) позволи употребата на генетично модифицирано месо за храна. Експертите приемат за безопасна сьомгата AquAdvantage, получена с помощта на въвеждането на чужда ДНК.

 

Друг акцент са новините от математиката, които макар и само като анонс за бъдещи открития привлякоха вниманието на публиката към една наука, която рядко се появява в новините.

Нов алгоритъм обещава да опрости проблема за "изоморфизма на графите" Известният американски математик от Университета в Чикаго Ласло Бабай (László Babai) миналата седмица прочете поредица от лекции, посветени на решаването на така наречения проблем на "изоморфизма на графите". Очаква се математикът в близко бъдеще да публикува заключенията си в научно списание. Проблемът за "изоморфизма на графите" днес е един от крайъгълните камъни на теоретичната информатика.

Нигерийски математик е заявил, че е намерил решението на задача за 1 млн долара Нигерийският математик Опиеми Енох (Opeyemi Enoch) е заявил, че е намерил решението на една от списъка от седем математически "Задачи на хилядолетието" (Millennium Prize Problems) на Института Клей, който дава по 1 млн долара за решение на всяка. Става дума за т.н. хипотеза на Риман, върху чието доказателство математиците от цял ​​свят работят повече от 150 години.

Новините от космоса никога не са секвали като в началото на седмицата това бе падането на един дългочакван неидентифициран космически обект WT1190F, който след преминаване през земната атмосфера, изгоря над Индийски океан и беше обикновен космически "боклук" от някоя стара мисия в космоса. Все пак събитието бе добър тест за способността на системите за ранно предупреждение за евентуалния сблъсък на Земята с космически обекти.

Европейската космическа агенция показа във видео какво се е случило със спускаемия модул Philae върху кометата .

Две новини дойдоха от екзопланетите:

Открита e "най-важната планета извън Слънчевата система" (видео) .Тя е наречена GJ 1132b, може да е "най-важната", намирана някога, защото е достатъчно близо, едва 39 светлинни години от Земята, за да се наблюдава атмосферата й. GJ 1132b обикаля около "червено джудже" - най-разпространените звезди в нашата глактика и може да бъде от решаващо значение за определяне на обитаемостта в други слънчеви системи. 

Съобщена бе и догадката на планетолози от Университета на Уоруик, че обявената за най-подобна на Земята екзопланета Kepler-438b е вероятно с разрушена атмосфера и съответно необитаема заради радиацията, излъчвана от нейната звезда - червеното джудже Kepler-438. И още една новина от дълбокия космос, която или ще накара някои теории на космологията да се преразгледат, или ще накара астрономите да преразгледат наблюденията си дали все пак новите им изводи не се дължат на космически прах.

Открити са масивни галактики, образувани необяснимо рано, малко след Големия взрив (видео) Нови данни от телескопа ESO разкриват, че поне 574 масивни галактики са формирани още в началото на живота на Вселената. Изследователите все още не могат да обяснят как толкова бързо са се образували.

Науката и псевдонауката не стоят встрани и от обществените проблеми и на проблемите на известните в обществото:

Футурологът Рей Курцвейл взема по 100 хапчета на ден, за да живее над 100 години Известният учен, футуролог и технически директор на Google Рей Курцвейл в кратко видео интервю за Business Insider разказва за лекарствата, които взема всеки ден, за да доживее до технологичната сингулярност, която според него ще настъпи през 2045 г.

Защо на жените в Саудитска Арабия е забранено да шофират (видео) Саудитска Арабия се готви през декември за местни избори, на които за първи път в историята на уахабитското кралство, жените ще получат право да избират и да бъдат избрани. Но колкото и да е странно, на жените там не е позволено да шофират. И още по-странно е, че за това са изтъкнати медицински причини.

И като една уважавана електронна медия не можем да минем без котки:

Паразит в котките може би контролира съзнанието на една трета от хората по света. Много от нас са инфектирани с паразит, който тихо е превзел мозъка ни и вероятно повлиява на поведението ни, като например как шофираме, дали харесваме миризмата на котешка урина, колко сме социални и дори самите ни възгледи за света. Ако беше вярно, определено щяхме да знаем, нали? Ами не - това е слабо известен факт, с който смятаме да ви запознаем сега.

Експерти: Престанете да плашите котките си с краставици (видео) Престанете да плашите котката си краставици, защото това може да създаде на вашия домашен любимец "психологически проблеми". За това предупреждават специалисти във ветеринарната област. Изявлението идва заради новата мода в интернет хора да плашат котките с краставици, поставени зад животните докато ядат.

Весел уикенд и до нови срещи.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !