Най-странните медицински случаи за 2016 (първа част)

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 декември 2016 в 11:42 12705 0

Кредит The New England Journal of Medicine

Вероятно сте чували израза "в очите му греят звезди". Но ето че удар в главата на един човек в Австрия действително е образувал звезда в окото му, според доклад, публикуван в The New England Journal of Medicine/а. Един силен удар в лицето от топка или дори въздушна възглавница може да изпрати шокови вълни през ухото достатъчно силни, за да навредят на лещата и да предизвикат катаракта. Лекарите казват, че катарактата, която се е появи в очите на 55-годишния човек, е странна, защото е в сложната форма на звезда. Обикновено такава катаракта изглежда като бяло-жълт облак, а не звезда. При този вид случаи, операцията на катарактата може да възстанови зрението.

Тези дни изданието Live Science представи един уникален поглед върху начина на функциониране на човешкото тяло и как лекарите решават някои от медицинските загадки на 2016. 

Те водят до въпроси, които никога не сме се сещали да попитаме. Например, защо човек губи чувството си за обоняние, след като е ухапан от змия? И какви са последиците от смъркане на спрей за почистване на компютър в продължение на години?

Лют пипер води до скъсване на хранопровода

Източник: Kill'em FTW 

"Чушките-призрак" са сорт чили (Capsicum chinense L.) са естествен природен хибрид и са сред най-лютите чушки в света.

Силният пикантен вкус на чушките се дължи влизащите в състава им активни алкалоиди съединения - капсаицин, капсантин и капсорубин. Лютивината на чушките се измерва в "Scoville heat units" (SHU). По тази скала, остротата на сладкия пипер е приета за 0.

А този сорт имат повече от 1 милион SHU.

47-годишен мъж от Калифорния усеща пълната огнена сила на Capsicum chinense, след като изяжда хамбургер, гарниран с лютеница от тези чушки, според доклад за случая, публикуван онлайн през септември в списанието The Journal of Emergency Medicine.

След като го изял, мъжът започва да повръща и не може да спре. Повръщането било толкова силно, че разкъса дупка в хранопровода - състояние, което, ако не се лекува, е почти винаги фатално.

Човекът прекарва 23 дни в болница, а по-късно е изпратен вкъщи със сонда за хранене, заедно с много малко желание да опита пак от този сорт чушки. 

Синдром на Рапунцел

синдром на Рапунцел Източник: BMJ Case Reports

38-годишна жена постъпва в болница с оплаквания за гадене и неспособност да задържи храна. Оказва се, че причината е изключително рядко заболяване, наречено "синдром на Рапунцел"

Наречено на приказната принцеса с невероятно дълга коса, състоянието е налице, когато в неговия или нейния стомах има топки от коса с опашка, която се простира в червата. Това се причинява от психично разстройство, наречено трихофагия, при което хората поглъщат собствената си коса.

В този случай лекарите отстраняват две топки косми хирургично. Първата, намерена в стомаха й е 15 на 10 см и има къса опашка, простиращасе в тънките черва. Втората  е намерена по-надолу в тънките черва на жената, 3 на 4 см, според доклада за случая, публикуван през октомври в списание BMJ Case Reports

Подобен случай бе описан и в България през август, тази година - трикилограмова топка коса бе извадена от стомаха на 12-годишно дете от специалистите от отделението по детска хирургия във варненската МБАЛ „Света Анна".

Множество бенки

Множество бенки Източник: JAMA Dermatology.

На 48-годишна жена се появяват хиляди бенки по торса и крайниците само за няколко месеца, но лекарите не могат да разберат защо.

Такава експлозия на бенки - състояние, наречено еруптивени невуси - е необичайно, но не и нечувано, според лекуващия лекар. Това може да бъде причинено от промени в хормоналните нива, определени лекарства или проблеми с имунната система. Въпреки това, нито една от тези причини не може да обясни този случай.

Кожата на жената ще трябва да бъде наблюдавана през целия й живот за следи от меланома , според лекарите, които я лекуват.

Нейният случай е описан през май в списание JAMA Dermatology

Ужилване на оса причинява инсулт

Оса ужилване причинява инсулт Източник: Allergies and Health

Около час, след като е бил ужилен от оса по време на работа навън, 44-годишен мъж показва няколко признака, че получава инсулт, включително затруднения в говора, парализа на едната страна на тялото и лицето.

Ужилването на оса  може да доведе до инсулт по няколко начина, според доклада за случая, който бе публикуван през август в списанието The Journal of Emergency Medicine. Например, някои съединения в отровата на осата могат да предизвикат съсирване на кръвта, което може да доведе до инсулт. Или, ако човекът има алергична реакция към ужилването, кръвно му налягане може да спадне, което може да намали притока на кръв към главата.

В този случай бужилването е причинило инсулт, но мъжът се е възстановил и се справя добре, според лекарите, които го лекуват. 

Не дишайте спрей за прах

спрей за прах Източник: wikiHow

28-годишен мъж развива рядък вид костно заболяване, наречено скелетна флуороза, поради навика му да диша спрей за почистване на компютър. Тази болест причинява уплътняване на костите, което може да доведе до деформации.

Скелетната флуороза е широко разпространена в някои части на света, където нивата на флуорид в питейната вода са твърде високи. Но заболяването е рядко в Северна Америка и Европа, така че лекарите са имаи затруднения да разберат какво е причинило болестта на човека.

Те в крайна сметка разбират, че мъжът е имал навика да вдишва спрея си за почистване на компютъра, за да се дрогира. Спреят съдържа химикал, наречен дифлуороетан, който се състои от елементите въглерод, водород и флуор. Разграждането на съединението в организма може да произведе флуорид.

Човекът е трябвало да се откаже от навика си да вдишва спрея за прах и претърпява операция за смяна с протеза-имплант на тазобедрените му стави, според доклад за случая, публикуван през юли в Journal of Bone and Mineral Research

Ухапване от змия води до загуба на обоняние

Ухапване от змия води до загуба на обоняние  Мулда. Източник: Flickr

След като е ухапан от отровна змия, а австралиец губи способността си да усеща мирис за повече от една година.

30-годишен мъж отива в болница, след като е ухапан от местна змия, наречена мулга (Pseudechis Australis), но не му е дадена антиотрова, защото лекарите решават, че симптомите му не са достатъчно сериозни, за да се наложи приемането на лекарството, според доклад за неговия случай, публикуван през февруари в списание Journal of Clinical Neuroscience.

Но няколко дни, след като е ухапан, човекът забелязва, обонянието му започва да се влошава и в рамките на седмици, той губи способността си да усеща мирис напълно.

Лекуващите го лекари казат, че макар ухапванията от тази змия рядко оказват влияние върху нервната система, ухапвания от други видове змии, могат да повлияят на човешкото обоняние.  

Човек поглъща мобилен телефон

Човек поглъща мобилен телефон Източник: Opposing Views

Затворник в Ирландия поглъща мобилен телефон, а лекарите не могат да го извадят по обичайните начини.

Лекарите първо чакат 18 часа, за да видят дали мобилният телефон ще се придвижи по храносмилателния тракт, но устройството засяда в стомаха му, според доклад за случая, публикуван през април в International Journal of Surgery Case Reports.

Лекарите се опитали да извадят телефона, като го издърпат нагоре през хранопровода, използвайки медицински инструменти като форцепс и примка, но не успели да завъртят мобилния телефон правилно, че да може да се извади от стомаха.

В крайна сметка, мобилният телефон е отстранен по хирургичен път, според доклада. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !