Не 2016-та, а наркотиците убиват знаменитостите

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 декември 2016 в 13:30 50995 2

Много от нашите любими икони в шоу бизнеса умряха твърде млади и затова не е виновна 2016-та, а злоупотребата с наркотици и алкохол, пише Джуди Ан (Judy Anne) на страницата Мedium

Из социалните мрежи се надигнаха вопли, че 2016-та е "гадна", "лоша", а някои изказаха опасението, че може би 2017 ще бъде "още по-лоша, след като всички бързат да си отидат".

ArtWorks: Sten Damyanov

Едно проучване, публикувано от CDC/National Center for Health Statistics, посочва, че продължителността на живота на САЩ е намаляла за първи път от 1993 г. И никой не знае защо. Има няколко идеи, сочещи затлъстяването, злоупотребата с опиати и самоубийствата.

Трябва да се отбележи, че ако сте родени през 40-те години или 50-те, вероятно няма да доживеете до възрастта на вашите родители или баби и дядовци и това може да се дължи на животозастрашаващи ви пристрастявания. 

Да разгледаме две от най-новите събития - загубата на Джордж Майкъл и Кари Фишър. Джордж Майкъл почина от сърдечна недостатъчност на 53, а Кари Фишър получи масивен сърдечен удар на 60. Според близките на Джордж Майкъл той е бил страстен потребител на канабис десетилетия, но прави смъртоносен избор на нов наркотик през последните няколко години. През 2008 г. е арестуван за пушене на крек (форма на кокаин, пригодена за пушене). Певецът призна, че пуши крек отново наскоро. "Той прекарва по цял ден на тъмно в стаята с лула", разказва негов приятел. "Той лесно се пристрастява - всички са уплашени до смърт за него".

През 2010 звездата от "Междузвездни войни" Кари Фишър шокира феновете си признавайки, че е употребявала кокаин по време на снимките на "Междузвездни войни: Империята отвръща на удара". Тя е до болка откровена в своите мемоари "Wishful Drinking" - "Това просто беше едно от средствата, с които се друсах".

Кокаинът е наркотик, фактор за инфаркт, дори ако е използван само няколко пъти в годината. Употребяващите кокаин имат по-високо кръвно налягане, по-твърди артерии и удебеляване на мускулните стени на сърцето - все причини, които могат да доведат до сърдечен пристъп.

Не самата 2016-та причинява загадъчните заболявания, които сполетяха нашите любими изпълнители. 

Принс може да е "по-голям от живота", но умира от много човешки болест, за която трудно може да се намери лечение - пристрастяването - според патологът му е починал от случайно предозиране на опиоиден фентанил.

А смъртоносната жътва на наркотиците и алкохола сред известните не е само тази година. В последно време преки и непреки жертви са Ейми Уайнхаус, Робин Уилямс, Хийт Леджър, Майкъл Джаксън, Филип Сиймур Хофман.

Наркотичната зависимост на известните е заобиколена често от мълчание и ако не беше тяхната смърт, едва ли щяхме да можем да говорим за злоупотребата с наркотици толкова лесно, както го правим за диабета - пита авторката Джуди Ан.

Време е да престанем да бъдем суеверни - не календарната година убива хора. Алкохолизмът и злоупотребата с наркотици убиват хората. Следващата година те ще убият още. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!