Не си инжектирайте дезинфектанти

Ваня Милева Последна промяна на 24 април 2020 в 16:36 5439 1

Компанията, производител на Lysol и други дезинфектанти предупредиха в петък, че нейните продукти не трябва да се използват за вътрешно лечение на коронавирусна инфекция, след като президентът Доналд Тръмп предложи тази възможност по време на брифинг на Белия дом.

Тръмп отбеляза в четвъртък, че изследователите разглеждат въздействието на дезинфектантите върху вируса и се запита на глас дали те могат да бъдат инжектирани в хора, казвайки, че "би било интересно да се провери това".

Това предизвика загриженото предупреждение от производителя на дезинфектанти Lysol и Dettol, който направи изявление за борба с „скорошните спекулации“.

„Като световен лидер в продуктите за здраве и хигиена трябва да сте наясно, че при никакви обстоятелства нашите дезинфектанти не трябва да се прилагат в човешкото тяло (чрез инжектиране, поглъщане или друг начин)“, се казва в изявлението на Reckitt Benckiser.

Тръмп често обсъжда перспективи за нови терапии и предполага прекалено оптимистични срокове за разработване на ваксина, насърчавайки щатите да насочат отново вниманието си към икономиката си.

В четвъртък Белият дом също така представи "ново" проучване на ползите от слънчевата светлина и влажността за намаляване на заплахата от коронавирус .

Досегашните проучвания не са открили твърди доказателства, че по-топлите температури и по-високата влажност на пролетта и лятото ще помогнат да се ограничи разпространението на вируса.

Но Уилям Брайън от Департаментa за вътрешна сигурност на САЩ заяви на брифинг в Белия дом в четвъртък, че има „нови резултати“ от нови изследвания, които предполагат, че слънчевата светлина има мощен ефект, който ще убие вируса на повърхности и във въздуха. Той заяви, че учените са наблюдавали подобен ефект при по-високи температури и влажност. Брайън съобщи, че биолаборатория в Мериленд провежда тестове за вируса от февруари.

"Вирусът умира много бързо само от излагане на по-високи температури и просто от излагане на влага", заяви Брайън.

Тръмп бе попитан дали не е опасно да се внуши на хората, че ще бъдат в безопасност, като излязат навън в жегата, като се има предвид, че толкова много хора починаха във Флорида.

"Надявам се хората да се радват на слънцето. И ако то има въздействие, това е страхотно", отговаря Тръмп и добавя: "Това е просто предложение от брилянтна лаборатория от много, много умен, може би гениален човек"

"Тук съм, за да представя идеи, защото искаме идеи да се отървем от това нещо. И ако топлината е добра и ако слънчевата светлина е добра, това е чудесно според мен", коментира президентът.

Брайън подчерта, че новите резултати от проучванията за светлината и топлината не заменят препоръките за социално дистанциране.

Все още няма доказателства, че горещината и влажността на лятото ще унищожат вируса без продължителни мерки за обществено здраве. Това съобщиха учени по-рано този месец на Белия дом.  

Изследователи, свикани от Националните академии на науките, инженерството и медицината, анализираха проучванията, направени досега, които проверяват оцеляването на вируса при различни лабораторни условия, както и да проследят къде и как се разпространява COVID-19.

"Като се има предвид, че в момента в страни, като Австралия и Иран, където в момента е топло, се наблюдават бързо разпространение на вируса, не може да се предполага намаляване на случаите с повишаване на влажността и температурата на други места", пишат изследователите по-рано през април в отговор на въпроси от Службата за наука и технологии към Белия дом.

Освен това докладът цитира глобалната липса на имунитет към новия вирус и заключава, „ако има ефект от температурата и влажността върху разпространението, вероятно той може да не е толкова очевиден, както при другите респираторни вируси, за които има поне някакъв частичен имунитет".

Те отбелязват, че по време на 10 предишни грипни пандемии, независимо от сезона, който са започнали, всички имат пикова втора вълна около шест месеца след появата на вируса за първи път.

През март д-р Майкъл Райън (), ръководител на Световната здравна организация, заяви: „Трябва да приемем, че вирусът ще продължи да се разпространява и е не можем да кажем „ да“, той просто ще изчезне през лятото като грипа.“

Източник:

Don't inject disinfectants, Lysol warns as Trump raises idea, MedicalXpress.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!