Първи пациенти, инжектирани с ваксина срещу коронавирус във Великобритания (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 24 април 2020 в 07:15 11035 0

Елиза Гранато, която е учен, е първата доброволка, инжектирана с ваксината. Скрийншот от видеото на BBC

Първите тестове за коронавирусна ваксина в Европа започна в Оксфорд.

Двама доброволци вече са инжектирани, първите от общо над 800 души, наети за изследването.

Половината ще получат ваксина срещу Covid-19, а останалите - контролна ваксина, която предпазва от менингит, но не и коронавирус. Доброволците няма да знаят коя ваксина получават..

Ваксината е разработена за по-малко от три месеца от екип от Оксфордския университет. 

Ръководителят на изследването, Сара Гилбърт (Sarah Gilbert), професор по ваксинология в Института на Дженър, ръководи предклиничните изследвания, заяви, че е на "80% уверена", че ваксината ще проработи и е "много оптимистично настроена" и добавя:

"Разбира се, трябва да я тестваме върху хора и да получим данни. Трябва да демонстрираме, че тя действително работи и предотвратява заразяването на хората с коронавирус, преди да се използва ваксината в по-широка популация."

И така, как действа ваксината?

Ваксината е направена от отслабена версия на вируса на обикновената настинка (известен като аденовирус) от шимпанзета, която е модифицирана, така че да не може да разболява хората.

Екипът на Оксфорд вече е разработил ваксина срещу MERS (Близкоизточен респираторен синдром), друг вид коронавирус, използвайки същия подход - и тя има обещаващи резултати в клиничните изпитвания.

Как може да се разбере дали работи?

Единственият начин екипът да разбере дали ваксината срещу Covid-19 работи е, като сравнява броя на хората, заразени с коронавирус през следващите месеци от двете групи доброволци..

Това може да е проблем, ако броят на случаите бързо спадне във Великобритания, тъй като може да няма достатъчно данни.

"Ние гоним края на настоящата епидемична вълна. Ако не го уловим, няма да можем да кажем дали ваксината работи в следващите няколко месеца. Но очакваме да има повече случаи в бъдеще, защото вирусът не е изчезнал", заяви проф. Андрю Полард (Andrew Pollard), директор на групата за ваксини в Оксфорд, който ръководи изпитанието. 

Изследователите на ваксините дават приоритет на наемането на местни здравни работници в изпитанието, тъй като е по-вероятно от другите да бъдат изложени на вируса.

По-голямо тестване от около 5000 доброволци ще започне през следващите месеци и без възрастово ограничение.

По-възрастните хора е по-вероятно да имат по-слаб имунен отговор на ваксините. Изследователите ще оценяват дали ще се нуждаят от две дози от ваксината.

Екипът на Оксфорд също обмисля изпитване за ваксина в Африка, вероятно в Кения, където скоростите на предаване нарастват от по-ниска база.

Ако това може да бъде проблем, защо да не се заразят умишлено доброволците с коронавирус?

Това би бил бърз и сигурен начин да се разбере дали ваксината е ефективна, но не е етично, тъй като няма доказано лечение за Covid-19.

Но това в бъдеще може да е възможно.

"Ако стигнем до момента, в който да извършим лечения за болестта и бихме могли да гарантираме безопасността на доброволците, това би бил много добър начин за тестване на ваксина", пояснява проф. Полард.

Безопасна ли е ваксината?

Доброволците ще бъдат внимателно наблюдавани през следващите месеци. Предупредени са, че някои могат да получат възпаление на ръката, главоболие или треска през първите няколко дни след ваксинацията.

Обяснено им е също, че съществува теоретичен риск, че вирусът може да предизвика сериозна реакция, възникнал при някои ранни проучвания за ваксината срещу животни от SARS (тежък остър респираторен синдром).

Но екипът на Оксфорд казва, че данните му предполагат, че рискът от ваксина, предизвикваща засилено заболяване, е минимален.

Учените се надяват до септември да бъдат готови един милион дози и драстично да увеличат производството след това, ако ваксината се окаже ефективна.

И така, кой първо ще бъде ваксиниран?

Проф. Гилбърт обяснява, че това все още не е решено: „Всъщност не е наша работа да диктуваме какво ще се случи, просто трябва да се опитаме да получим ваксина, която да работи и да я има достатъчно, и тогава ще бъде решаването на други“.

"Трябва да гарантираме, че имаме достатъчно дози, за да осигурим тези, които имат най-голяма нужда, не само във Великобритания, но и в развиващите се страни", дсобавя проф. Полард.

Друг екип от Имперския колеж в Лондон се надява да започне през юни изпитвания върху хора на коронавирусна ваксина.

Екипите на Оксфорд и Империал са получили повече от 40 милиона паунда държавно финансиране.

Много медицински специалисти обаче твърдят, че нито ваксина, нито лекарство за лечение на Covid-19 вероятно няма да бъдат на разположение в рамките на следващата година.

ИзточникCoronavirus: First patients injected in UK vaccine trial, BBC

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !