Седемдесет потенциални ваксини срещу COVID-19 се разработват от световни компании

НаукаOFFNews Последна промяна на 15 април 2020 в 00:07 8227 5

Кредит NIAID-RML

Поне 70 потенциални ваксини срещу новия коронавирус се разработват в момента, а 3 вече са на етап клинично изпитване според Световната Здравна организация (СЗО).

СЗО публикува обновен списък на опитите за създаване на ваксина на 11 април, показвайки голям брой компании, които търсят начини за овладяване на COVID-19.

Докато вирусът продължава да се разпространява, заразявайки към момента повече от 1,9 милиона души и с над 120 000 жертви, учените се надпреварват с времето, за да разработят ваксина.

Тези опити включват редица организации, от фармацевтични гиганти и малки биотехнологични компании, до академични центрове и не неправителствени организации.

Разработването на нова ваксина обикновено е скъп, сложен и дълъг процес, който изисква стотици милиони инвестиции и години на тестване, за да се определи дали една ваксина е безопасна и ефективна.

И докато настоящата пандемия е трето разпространение на коронавирус през 21 век - предишните две за SARS - тежък остър респираторен синдром и MERS - близкоизточен респираторен синдром - все още няма одобрени ваксини срещу коронавирусите.

Производителите на лекарства и здравните власти се надяват тези срокове значително да се съкратят, имайки предвид сериозността на настоящата ситуация. 

Китайската биотехнологична компания CanSino вече работи по фаза две на клинично изпитване върху хора за експерименталната си ваксина, а щатските биотехнологични компании Inovio Pharmaceuticals и Moderna също започнаха тестовете върху хора.

Големи корпорации като Johnson & Johnson и Sanofi също са в надпреварата за разработването на ваксина.

Антъни Фаучи (Anthony Fauci), директор на щатския Национален институт по алергии и инфекциозни болести, обяснява, че САЩ все още е на 12 до 18 месеца от създаването на готова ваксина, а някои експерти предупреждават, че опит да се съкрати този срок е рискувано.

"Когато д-р Фаучи каза 12 до 18 месеца, си помислих, че това е изключително оптимистично", обяснява Пол Офит (Paul Offit), един от създателите на ваксината срещу ротавирус в края на 90-те години. "И съм сигурен, че и той си го е помислил".

По принцип се изисква новите ваксини да бъдат тествани първо в лаборатория, след това върху животни, след това върху малка група от хора за проверка на безопасността и чак тогава върху големи групи от хора, за да се види дали могат да предотвратят болестта.

Експертите са притеснени, че пропускането на някои от тези стъпки, за да бъде одобрена ваксина, носи риск тя всъщност да отслабва собствения отговор на човека към вируса.

"Начинът да се намали този риск е първо да се покаже, че това не се случва при лабораторни животни", обяснява Питър Хотез (Peter Hotez), декан на Националното училище по тропическа медицина към медицинския колеж Байлор.

Но в надпреварата да се създаде ваксина срещу коронавируса някои производители на лекарства пропускат етапа с изпитването върху животни. 

"Разбирам колко е важно да ускорим сроковете за ваксините като цяло, но от всичко, което знам, това не е ваксината, с която да го направим", добавя Хотез.

Източник: Business Insider - 70 coronavirus vaccines are in the works globally, and trials are moving forward at an unprecedented speed

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

21.04 2020 в 00:22

Страшното на ваксините е, възможните късни последствия. Затова и няма как да се появят преди Нова година, ако ще вече да са направили нещо.
Разните суперкомпютри и изкуствени интелекти без друго ще помогнат много. Но само в бракуването на грешните направления, и то само ако вече и без това знаем нещо по въпроса.
И ако ваксината е изобщо възможна. Понеже против спин-а изглежда, изобщо не е. Дано Люк Монтание е сбъркал нещо, макар че едва ли. Това е един от откривателите на ХИВ-а. Ония дни каза, че в генома на тоя ковид-19 има монтирани парчета от хив. Предполага, че са се опитвали да правят ваксина против спин.
Цялата надежда е в това, че лабораторните вируси, всъщност не са жизнеспособни в дивата природа.

3214

4

rubisco

15.04 2020 в 13:51

Има интересно предложение и от Австрия, да се използва рекомбинантния клетъчен рецептор,който вкарва вируса в клетката за насищане на вирусните антигени, като по този начин се блокира сайта за взаимодействие от страна на вируса. Интелигентното при този подход е,че се използва консервативния човешки протеин при взаимодействието, а не изменчивите протеини. Мисля обаче, че трябва да се обърне внимание на авиган и хлорохиновите препарати,които в началните етапи на инфекцията наистина показват отлични резултати. Това върви и с капацитета за тестове и ранно диагностициране.

6145

3

kokoten

15.04 2020 в 13:11

Да,така е...не бива да се бърза с ваксината,а трябва препарат който да обезсили вируса.Дано германците успеят с белтъците блокиращи шиповия протеин,това като че ли е,най-переспективната разработка....

3214

2

rubisco

15.04 2020 в 12:51

По скоро трябва възможно най бързо да се одобри и пусне м мрежата препарат подобен на Тамифлу за свинския грип. Не мисля, че ще може да се направи надеждна ваксина

3214

1

rubisco

15.04 2020 в 12:51

По скоро трябва възможно най бързо да се одобри и пусне м мрежата препарат подобен на Тамифлу за свинския грип. Не мисля, че ще може да се направи надеждна ваксина