Разработиха нов вид ваксина под формата на филм, разтварящ се в устата

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 09 март 2020 в 00:12 3970 0

Кредит Maria Croyle/CC BY-ND

Екип от учени от Университета на Тексас в Остин разработва нов метод за приемане на ваксини. Мария Кройл (Maria Croyle), професор по фармация в университета, разказва пред The Conversation за резултатите от техния проект:  

В момента надпреварата е да се създаде ефективна срещи вируса COVID-19. Когато това стане, следващото предизвикателство ще бъде производството и разпространението й по света. 

Моят изследователски екип разработи нов метод за стабилизиране на живи вируси и други биологични лекарства във филм, който бързо се разтваря, не изисква хладилно съхранение и може да се приема през устата.

Тъй като съставките за получаването на филма не са скъпи и процесът е относително лесен, това може да направи създаването на ваксини много по-достъпно. Големи количества могат да бъдат доставени и разпространени лесно, имайки предвид плоската му форма, която спестява място. 

Глобално нивата на ваксинациите са се повишили през последното десетилетие, но все още са ниски - 13,5 милиона деца не са ваксинирани през 2018 г. Тази нова технология, публикувана наскоро в списание Science Advances, има потенциала значително да подобри глобалния достъп до ваксини и други биологични медикаменти. 

Кредит: Maria Croyle/CC BY-ND

Моят изследователски екип започна разработването на тази технология през 2007, когато Националния институт по здравеопазване (NIH) ни помолиха да разработим метод за създаване на ваксина без нужда от игли и която да може да се съхранява при стайна температура. 

Идеята да разработим филм беше вдъхновена от документален филм за това как ДНК на насекоми и други живи форми може да се запази за милиони години в кехлибар. Това ни накара да мислим за твърди бонбони за смучене, каквито правеше баба ми. 

Беше проста идея, но досега никой не беше опитвал. Затова започнахме да приготвяме редица рецептури, съдържащи естествени съставки като захари и соли и да изследваме способността им да формират бонбони, здрави като кехлибар. 

В началото много от вариациите, които изпробвахме, убиваха вирусите или бактериите, които опитвахме да запазим, или при формирането на филма, или кристализирайки при съхранението.

Структура на ваксината - предпазен обелващ се слой (най-отвън), разтворим слой (отдолу), активна част, съдържаща антиген (по средата). Кредит: Stephen C. Schafer/CC BY-ND

Но накрая след почти 450 опита в течение на една година, открихме рецептура, която задържа живи вирусите и бактериите във филм.

Добихме повече опит в производствения процес, работихме върху това да го опростим, така че да не се налага прекалено техническо обучение за получаването му. Допълнително, подобрихме съставките така, че да изсъхват по-бързо, което ни позволи да произведем една партида ваксина сутринта и да я изпратим за дистрибуция след обяд. Аз участвам и в стартъп компания, която цели да изведе тази технология на пазара в следващите две години. 

Всички съхранявани ваксини губят силата си след време. Отношението, от което зависи това, най-вече се определя от температурата на съхранение. Поддържането на ваксините постоянно в хладилни условия е сложно и скъпо, а в някои части на света, почти невъзможно. 

Затова създаването на ваксина, която може да бъде съхранявана и транспортирана при стайна температура, е голямо предимство. 

Най-големият пробив на този проект дойде, когато довършвахме проекта за ваксина срещу ебола и открихме няколко филма, съдържащи вирус, създадени преди три години, съхранявани в затворен контейнер в лабораторията. Ние ги рехидратирахме и изследвахме, за да определим дали ваксината все още може да предизвика имунен отговор. 

За наша изненада, над 95% от вирусите във филма бяха все още активни. Да постигнем такъв срок на съхранение в нехладилни условия беше удивително.

Често не се взима предвид отпечатъка върху околната среда, оставян от глобалните имунизационни кампании. Кампанията за елиминиране на морбили във Филипините през 2004 г., при която бяха имунизирани 18 милиона деца за един месец, генерира 19,5 милиона спринцовки или 143 тона остър биологичен отпадък и почти 80 тона небиологичен отпадък - празни шишенца, опаковки от спринцовки, капачки и други опаковки. Тези цифри след голяма кампания са значителни. 

За разлика от това, нашият филм може да бъде разпространен от здравни работници единствено посредством обвивка, съдържаща ваксината. След като бъде приета, няма да остави никаква следа, освен здраво световно население. 

Оригиналната статия е публикувана в The Conversation под лиценза Creative commons.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !