Необичайни попови лъжички най-после откриват роднините си - вид застрашени жаби

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 04 септември 2020 в 02:19 7385 0

Кредит Benjamin Tapley/Zoological Society of London

Тези необичайни попови лъжички могат да се хранят от повърхностния слой на водата.

В началото на своя живот жабите преминават през изумителни метаморфози, за да се превърнат от малка, подобна на червей попова лъжичка, в скачаща четирикрака жаба. 

Именно тези трансформации затрудняват учените да определят към кой вид жаби принадлежат поповите лъжички, тъй като нямат никаква прилика с възрастните си форми. 

Ново изследване на Зоологическото дружество в Лондон (Zoological Society of London (ZSL)), организацията Indo-Myanmar Conservation, Австралийският музей и Националния парк Hoang Lien във Виетнам, успява да отнесе особено изглеждащи попови лъжички към група рогати жаби. 

Изследваните попови лъжички имат силно специализиран устен апарат, който се разтваря в три посоки и така им помага да улавят храна, която се носи по водната повърхност. Тази изумителна адаптация помага на поповите лъжички да се хранят от воден слой, който е извън обхвата на други конкурентни видове. 

До скоро учените не знаеха към кой вид принадлежат тези необичайни попови лъжички, чиято уста се отваря в три посоки. Кредит: Benjamin Tapley/ZSL

Учените успяват да свържат необичайните попови лъжички с рогатите жаби благодарение на обширно изследване, което комбинира географски данни с морфологични измервания и анализ на ДНК.

"Жабите и техните попови лъжички изобщо не си приличат, но е важно да знаем коя попова лъжичка в каква жаба се превръща", смята водещият автор Бенджамин Тапли (Benjamin Tapley), отговорник по влечугите и земноводните в Зоологическото дружество в Лондон. "Това ни помага да открием присъствието на определен вид, особено след като възрастните жаби могат да са сезонно активни и трудни за откриване и това ни позволява да определим кои места може да са важни за размножаването и да имат нужда от защита".

Това изследване позволява на учените да идентифицират и опишат поповите лъжички на шест вида жаби, принадлежащи на рода Megophrys, познати и като азиатски рогати жаби. Докато опитват да разгадаят мистерията около неизвестните попови лъжички, изследователите разбират колко разнообразни, но и колко застрашени са те, защото успяват да направят по-добра оценка на местообитанията на шестте вида. Всички те са открити в едни от най-експлоатираните гори, където загубата на хабитати и обезлесяването са ежедневие, което поставя всеки от тях под опасност от изчезване ако не се вземат превантивни мерки. 

Източник: IFLScience - Bizarre Tadpoles Finally Matched To Species Of Threatened Horned Frogs

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !