Невероятна находка в Помпей показва каква е била бързата закуска на римляните (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 декември 2020 в 00:40 6924 0

Кредит Pompeii Sites - Archaeological Park of Pompeii

В пепелта на Помпей учени откриват 2 000-годишен щанд за бързо хранене, който дава на изследователите нови улики за хранителните навици на древните римляни.

Декоративният бар за закуски, украсен с разноцветни шарки и запазен под вулканична пепел, е частично разкрит миналата година, но археолозите продължават работата си по обекта, за да го разкрият в пълния му блясък.

Помпей е погребан в море от кипяща лава, когато вулканът Везувий изригва през 79 г. сл.н.е., погубвайки между 2 000 и 15 000 души. И до днес археолозите продължават да правят нови открития там.

Термополиумът - от гръцкото „термос“ за горещо и „полео“ за продажба, разположен на някога оживеното кръстовище на Улицата на сребърната сватба и Алеята на балконите, е еквивалентът на щанда за бърза закуска от римската ера.

Екипът открива фрагменти от патешки кости, както и останки от прасета, кози, риби и охлюви в глинени съдове. Някои от съставките са приготвени заедно като паеля от римската епоха.

Натрошени фасулени зърна, използвани за промяна на вкуса на виното, са открити на дъното на един буркан.

Изглежда, че щандът е затворен набързо и е изоставен от собствениците му - може би, когато са усетили първите признаци на изригването - смята Масимо Осана (Massimo Osanna), генерален директор в Археологическия парк в Помпей.

Кредит: Pompeii Sites - Archaeological Park of Pompeii

Амфори, водна кула и фонтан са открити заедно с човешки останки, включително на мъж, за когото се смята, че е бил на възраст около 50 години и е открит близо до детско легло.

„Възможно е някой, може би най-възрастният човек, да е останал и да е загинал по време на първата фаза на изригването“, разказва Осана.

Открити са и останките на друг човек, който може да е бил крадец, възползващ се от случая или някой, бягащ от изригването, който е „изненадан от изгарящите пари, точно когато е държал капака на гърнето, което току-що е отворил“, добавя Осана.

Кредит: Pompeii Sites - Archaeological Park of Pompeii

В последния етап от своята работа археолозите разкриват редица натюрморти, включително изображения на животни, за които се смята, че са били част от менюто, по-специално патици и петел, сервирани с вино или топли напитки.

Кредит: Pompeii Sites - Archaeological Park of Pompeii

„Освен че свидетелства за ежедневието в Помпей, възможностите за анализ, предоставени от този термополиум, са изключителни, защото за първи път изкопахме обект в неговата цялост“, казва Масимо Осана.

Термополиумът е много популярен в римския свят. Само в Помпей е имало около 80.

Големият обект, който се простира на 44 хектара, е това, което е останало от един от най-богатите градове в Римската империя. Пластове пепел са погребали много сгради и предмети в почти непокътнато състояние, включително и извитите трупове на жертвите.

Помпей е вторият най-посещаван обект в Италия след Колизеума в Рим и през 2019 година е привлякъл около четири милиона туристи.

Източник: Science alert - Incredibly Preserved Fast Food Stall Reveals What Romans Snacked on in Pompeii

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !