Някои риби разпознават човешките лица

Техните мозъци изглежда са по-сложни, отколкото сме мислили

Катя Димитрова Последна промяна на 09 юни 2016 в 10:00 3055 0

Кредит www.sciencedaily.com

Рибите могат да различават човешките лица, показва ново проучване. За първи път тази способност са демонстрирали вид тропически водни обитатели, пише Science Daily.

Според изследването, проведено от екип учени от университетите в Оксфорд (Великобритания) и Куинсленд (Австралия), рибата-стрелец  е в състояние да научава и различава образите на хората с висока степен на точност – впечатляващ подвиг, изискващ сложни визуални възможности за разпознаване.

Според водещият автор на проучването д-р Кейт Нюпорт (Cait Newport) от Катедрата по зоология в Оксфордския университет, да бъдеш в състояние да правиш разлика между голям брой човешки лица, е учудващо трудна задача. Това се дължи главно поради факта, че всички човешки лица споделят едни и същи основни характеристики – така например всички имаме по две очи над носа. Затова морските животни трябва да умеят да идентифицират дори и минимални разлики в техните функции.

"За животните това е истинско постижение. Досега се смяташе, че тази спосбност имат само някои примати с по-сложни мозъци. Фактът, че човешкият мозък има специализирана област, използвана за разпознаване на човешки лица, показва по-силната ни връзка с рибите и повдига свързани с произхода и еволюцията на човечеството въпроси.

Д-р Нюпорт посочва, че рибите имат по-прост мозък в сравнение с хората и изцяло им липсва частта от мозъка, която ние използваме за разпознаване на лица. Въпреки това, много от тяхпоказват впечатляващи визуални поведение и вероятно някои могат да се справят и с по-сложни задачи.

Рибите стрелец (Toxotidae) са семейство лабиринтови риби от род Toxotes. Видовете от това семейството са разпространени от Индия до Филипините, в Австралия и Полинезия. Характеризират се със специфично поведение при добиването на храна, заради което са получили наименованието си.

Рибата-стрелец лови насекоми, кацнали на растения близо до водата, като плюе струйка вода по тях. Рибата преценява разстоянието до насекомото, прицелва се и стреля. Улученото насекомо пада на повърхността на водата, където рибата го изяжда.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !