Норвегия гради магистрала за пчели, а САЩ - за пеперуди

Наука ОFFNews Последна промяна на 01 юли 2015 в 15:22 4030 0

Кредит magazine.good.is

Нарастващата урбанизация и цялостната промяна на ландшафта водят до намаляване на популациите на опрашващите насекоми. Мерки срещу тази тревожна тенденция се вземат в Норвегия и Съединените щати.

Инициативна група от жители на Осло, наречена Bybi, се е ангажирала в проект за създаване на "магистрала за пчели" в своя град. Тази необичайна за модерните градове инициатива включва създаването на един вид "зелен коридор", състоящ се от слънчоглед и други растения, които са богати на ценен нектар за пчелите. С помощта на тази "магистрала" членовете на инициативната група, оглавявана от Агнес Лайч Мелвер (Agnes Lyche Melvaer), разчитат да запазят популациите на пчелите, които живеят в близост до столицата на Норвегия.

Скрийншот от картата на "магистралите на пчелите" в Осло от сайта www.pollinatorpassasjen.no

В проекта участват държавни и частни фирми, както и обикновени жители на Осло. За всички, които не са безразлични към проекта, е създаден специален сайт (засега само на норвежки). Инициативата предполага, че собствениците на частни и обществени сгради трябва да направят нещо като открити цветни лехи, които биха могли да се използват от пчелите, а дори и пчелни кошери. 

В Съединените щати през май тази година се прилага идея, подобна на норвежката. Комисия на Белия дом (Pollinator Health Task Force) публикува документ на тема "Национална стратегия за подкрепа на здравето на пчелите и други опрашители", от който следва, че тази година трябва да започне създаването на "зелен коридор" с дължина 2400 км. Коридорът е предназначен за безопасната миграция на пеперудите монарх от Мексико до Минесота. Създателите на документа се надяват тази стъпка да доведе до увеличаване на популациите пеперуди и други насекоми, които участват в опрашването на растенията. Тази спешна мярка на президентската администрация е предизвикана от предупрежденията на биолозите - в последните няколко години, популациите на този вид пеперуди в САЩ е намаляла.

Миграцията на пеперудите монарх. Снимка: www.nature.org

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !