Нов вид растение е открито чрез Facebook - месоядна росянка (Drosera magnifica)

Кристин Каменова Последна промяна на 04 август 2015 в 17:23 4195 0

Кредит Drosera magnifica

Нов вид росянка е открита чрез Facebook. Растението е месоядна росянка (Drosera magnifica), най-голяма открита досега и се намира само на един единствен връх в югоизточната част на Бразилия.

Освен с размера си, други нетипични белези, с които впечатлява са множеството листа на всяка розетка, всяко от които е и по-широко от досега познатите.

Новият вид е бил забелязан от случаен човек, докато сърфирал из интернета, разказва сайтът phys.org.

"Беше поредният нормален ден из Facebook" - разказва Пауло Гонела, студент докторант в университета Universidade de São Paulo в Бразилия пред Discover. Един негов приятел, много голям ентусиаст на тема растения, бил споделил няколко снимки на растения в естествената им среда.

Някои от заснетите росянки изглеждали нетипично за Гонела, много по-големи и силно различаващи се от останалите видове в Бразилия. Той показал снимките на друг свой колега и двамата отишли на място, за да вземат проби и да ги проучат в по-добре.

Сред изследователските им цели е потвърждаването на следните данни относно вида: големина на популацията, потенциалните заплахи в естествената им среда и оценка на статута им на застрашен вид.

"По-голямата част от растението се намираше на една площ, намираща се на южния наклон на върха Pico do Padre Ângelo на височина 1500-1530 метра." - пише Кисти Уилкокс (Christie Wilcox) в Discover. Поради формата на планината и схемата на ветровете, тази част е по-влажна от другите територии. Двамата изследователи забелязали росянки, които растели в рохки песъчливи почви, а някои екземпляри били израснали от цепнатини и пукнатини в скалите.

"Що се отнася до околна среда, тази не е от най-благоприятните за растеж и развитие на флората."

По-късно двамата претърсили други два планински върха в близост до първия, но следи от растението така и не открили. "D. magnifica е  микроендемична (организъм, откриваем в изключително малък по размери район) и е критично застрашена, заради опасността да загуби естествената си среда." Името на вида означава "величествен/великолепен" (magnifica) и е дадено от откривателите му, защото според тях растението притежавало "великолепен вид" - обяснява Discover.

Видът е зачислен към критично застрашените, според критериите и категориите на червената книга на IUCN (IUCN Red List).

Докладът "Drosera magnifica (Droseraceae): най-голямата росянка на новото време, открита по Facebook" е изготвен от Пауло Минател Гонела (Paulo Minatel Gonella), Фернандо Ривадавиа (Fernando Rivadavia) и Андреас Флайшман (Andreas Fleischmann) и публикуван в Phytoaxa, научно списание по ботаническа таксономия (класификация).


За тяхното откритие се говори вече цяла седмица в най-различни сайтове и то не само заради интереса, който буди сред ботаниците като новооткрит вид, но и заради мястото, където за първи път е било забелязано самото растение - в световно използвана социална мрежа. Все пак този вид платформи са ни познати със споделянето на доста по-ненаучни новини, но ето че Facebook е пълен с изненади.

"Като ботаник, гледам на Facebook като на ключово средство." - споделя Гонела. - "Дава ми възможност да се свързвам с други колеги и любители ботаници от цял свят. Участвам в няколко групи за идентификация на растения, в които хората споделят снимки на флора, която са срещали в природата и не е необичайно впоследствие специалисти да откриват нови популации на редки растения, а сега и нови видове благодарение на тези фотографии."

В доклада, тримата автори споделят: "Основаните на интернет база данни от снимки се очертават като изключително важен източник за любители и ботаници при споделянето им на общи интереси и познания относно разнообразието и таксономията на различни видове растения. Фотографиите са публични и се появяват в много дискусии в най-различни социални мрежи, форуми и други, като по този начин обединяват аматьори и професионалисти с общ интерес към идентификацията и таксономията, които нерядко водят до откриването на нови регионални протоколи."

Тримата заявили, че данните за географското местоположението позволяват по-нататъшната теренна работа на таксономистите, която на свой ред ще бъде публикувана в официален доклад за открития вид.

"Днес, ние отбелязахме първото документирано откритие на вид растение, установено в следствие на публикуваните му в социалната мрежа снимки - забележителният нов вид бразилска росянка - Drosera magnifica".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !