Нова 3D визуализация показва как всъщност изглеждат хромозомите

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 19 ноември 2020 в 10:57 2825 0

Кредит pixabay

Всеки, който е изучавал химия или биология, се е натъквал на общоприетото представяне за това как трябва да изглежда хромозомата.

Както могат да потвърдят милиони ученици и студенти, тя е дълга, тясна и с формата на Х - която показва как изглеждат двете съединени хроматиди след репликацията на ДНК, но преди клетъчното делене да завърши, когато те вече се отделят, за да станат индивидуални хромозоми.

За съжаление, има малък проблем с този вездесъщ символ, обясняват учените, поне по отношение на това колко точно е изобразяването му.

„В 90 процента от случаите хромозомите не изглеждат така“, разказва д-р Дзюн-Хан Су (Jun-Han Su), завършил Харвардския университет.

В проучване, публикувано в списание Cell, Су и неговият екип намират нов начин за изобразяване на 3D организацията на хроматина в човешките клетки, което дава много по-детайло разбиране на химията на хромозомите, отколкото емблематичният X някога би могъл.

3D изображение на локуси в хроматина. Всички открити хроматинови локуси са цветно кодирани по хромозома, индексът е показан по-долу. Кредит: Jun-Han Su et al./Cell 2020

"Много е важно да се определи 3D организацията," обяснява старши изследовател Сяоуей Джуан (Xiaowei Zhuang), "за да се разберат молекулярните механизми, лежащи в основата на организацията, и също така да се разбере как тази организация регулира функцията на генома."

Използвайки нова система за 3D изобразяване с висока разделителна способност - която включва обединяване на множество снимки на геномни локуси по ДНК веригите - изследователите успяват да визуализират хромозомите отблизо по начин, който никога не е правен досега.

Екипът споделя своите данни онлайн, така че други изследователи да продължат напред с анализа и така да се изследва тази (почти) невидима част от нас още повече в бъдеще.

„Предвиждаме широко приложение на тази високопроизводителна, многомащабна и мултимодална технология за изображения, която осигурява интегриран изглед на организацията на хроматина в естествения му структурен и функционален контекст“, обяснява екипът.

Източник: Science alert - Chromosomes Don't Look The Way You Think. We Now Have a 3D Image of The Real Thing

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !