Новият коронавирус може би ще идва всяка зима според експертите

Ваня Милева Последна промяна на 03 март 2020 в 00:12 9609 0

Кредит: torange.biz

Новият коронавирус вероятно няма да си отиде завинаги. Специалистите смятат, че вероятно ще се превърне в постоянна част от причинените от вируси респираторни заполявания на хората.

"Няма да изчезне без ваксина", коментира за Business Insider Амеш Адала (Amesh Adalja), експерт по инфекциозни заболявания от Университета Джонс Хопкинс.

Вирусът причинява заболяване, наречено COVID-19, проявяващо се с треска, кашлица и понякога тежки белодробни инфекции. Вече са починали повече от 3000 души и са се разболели над 80000, предимно в Китай.

Китайският президент Си Дзинпин изрази оптимизъм заради предстоящото затопляне на времето, тъй като топлината може да затрудни разпространението на вируса, както се случва със сезонния грип.

"Може да намалее честотата на предаване на вируса, така че да има достатъчно време да се получи ваксина, която да се разпространи до следващата поява на вируса", коментира Адала.

Но това не означава, че коронавирусът ще си отиде завинаги.

Дори коронавирусът да стане сезонен, няма да изчезне

Коронавирусът вероятно ще започне да се колебае сезонно както грипа - ще намалява през лятото и ще се връща през есента и зимата всяка година.

"Знаем, че респираторните вируси са много сезонни, но не съвсем", заяви пред CNN Уилям Шафнър (William Schaffner), специалист по инфекциозни болести от Университета Вандербилт.

"Надяваме се постепенно пролетта да накара вируса да се оттегли. Но не можем да сме сигурни в това."

Респираторните вируси са сезонни, тъй като по-ниските температури спомагат за втвърдяване на защитното гелообразно покритие, което заобикаля частиците на вируса. По-здравата обвивка им позволява да оцелеят достатъчно дълго във въздуха, за да преминават от човек на човек.

Грипният вирус „оцелява по-добре при прохладно и сухо време“, заяви за Business Insider Аманда Симанек (Amanda Simanek), епидемиолог от Университета на Уисконсин, Милуоки.

Но разбира се, сезоните в Северното и Южното полукълбо се разминават. Така след като в Китай, Европа и САЩ настъпи по-топло време, в страните от Южна Америка и Океания ще дойде зимата.

Освен това някои страни изобщо не преживяват сезонни промени, така че "грипът ще циркулира там целогодишно", отбеляза Адала.

Още един вирус, който циркулира по света

Четири други човешки коронавируси вече са ендемични за световното население. Всички те са сезонни и обикновено причиняват леки настинки, въпреки че всеки от тях може да причини пневмония.

Според Адала, новият коронавирус може вече да е станал ендемичен и да част от групата на постоянно циркулиращите коронавируси.

„Вероятно разпространението на леки случаи в общността се случват в много страни по света, смесени със случаи на настинка и грип“. 

 Източник: The new coronavirus could circulate forever, experts say — becoming another illness in the sea of seasonal colds and flus, Business Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !